Erişilebilirlik

Moskova ve Şam’ın Türkiye’ye Uçak Tepkisi Sürüyor


AJANSLAR - Türk jetlerinin, Moskova-Şam seferini yapan Suriye Havayollarına ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağını “füze parçaları” taşıyor olabileceği kuşkusuyla Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişe zorlamasının ardından Türkiye ve Rusya arasında başlayan gerginlik devam ediyor. NTV Televizyonu’nun haberinde, uçağın arama yapıldıktan sonra gitmesine izin verildiği ancak malzemelere el konduğu bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, olaydan sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, aralarında 17 Rus vatandaşının da bulunduğu 35 yolcunun can güvenliğini tehlikeye attığını söylerken Ankara’dan konuyla ilgili izahat beklendiğini vurguladı.

Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkiliyse, Suriye uçağının indirilmesi konusunda Ankara’ya resmi bir soru gelmediğini belirtti.

Öte yandan, olayla ilgili sessizliğini bozan Şam, Türkiye'nin davranışını sert bir dille kınadı. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye-Moskova seferini yapan yolcu uçağının Ankara’ya indirilmesinin “düşmanca ve kınanması gereken bir davranış” olduğunu ifade etti. Bakanlık, Türkiye’den el koyduğu malzemeyi de iade etmesi konusunda çağrıda bulunurken, Ankara’dan tazminat isteneceğinin altını çizdi. Suriye Ulaştırma Bakanı da Türkiye’yi “korsanlıkla” suçladı.

Buarada, Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy uçak kriziyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Türk Dışişleri Bakanlığı’na geldi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG