Erişilebilirlik

Moskova'da Görkemli 70. Yıl Törenleri


Rusya, Nazi Almanyası’nın teslim olması sonucu İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa cephesinde sona ermesinin 70’inci yıldönümünde dev bir tören düzenledi.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı’nda dönemin Sovyetler Birliği’nin müttefiki olan Amerika, İngiltere ve Fransa’ya, Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılması çabalarına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Soğuk Savaş’tan bu yana Rusya ve Batılı ülkeler en soğuk dönemden geçiyor. Geçen yıl Rusya Ukrayna’ya ait Kırım yarımadasını işgal etmişti. Ayrıca Rusya, Ukrayna’nın doğusunda halen devam eden Moskova yanlısı ayrılıkçı ayaklanmaya hala destek veriyor.

Batılı liderler bu yıl Moskova’daki törenleri boykot ederken törene Çin, Küba ve Zimbabve gibi ülkeler liderlerini gönderdi. Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da törende hazır bulundu.

Putin törenlerde artık “uluslararası işbirliğinin temel ilkelerinin dikkate alınmadığını” söyleyerek, Rusya aleyhine askeri bir ittifak zihniyetinin geliştiğini iddia etti. Putin ayrıca Amerika'yı 'tek kutuplu bir dünya' oluşturmaya çalışmakla suçladı.

Rusya’daki bu dev törenlere Putin’in teşekkür ettiği, “dönemin Sovyetler Birliği’nin Batılı müttefikleri” liderlerini göndermedi.

Avrupa ülkeleri ve Amerika 70’inci yıldönümü kutlamalarını dün yapmıştı.

70 yıldan bu yana ilk kez, Ukrayna kendi törenlerini Rusya’dan önce yaptı. Kiev hükümeti, Moskova’nın görkemli törenlerini askeri gücünü göstermek amacıyla düzenlediğini savunuyor.

Amerika’daysa törenler nispeten sade geçti. Başkent Washington semalarında İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan uçaklarla bir gösteri düzenlendi. Ayrıca eski muharipler Washington’daki İkinci Dünya Savaşı anıtını ziyaret etti.

Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande birlik çağrısında bulundu. Holland’ın Meçhul Asker anıtına çelenk bıraktığı törende Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de hazır bulundu.

İngiltere’deyse İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa cephesinde sona ermesinin 70’inci yıldönümü çok sayıda konser ve sokak partileriyle kutlandı. Anma törenlerine İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kraliçe Elizabeth de katıldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG