Erişilebilirlik

Bolivya Devlet Başkanı Morales İstifa Etti


Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, tartışmalı seçimlerin ardından istifa ettiğini açıkladı.

Morales'in istifa açıklaması Bolivya ordusunun istikrarın yeniden sağlanması için kendisine yaptığı istifa çağrısının ardından geldi.

Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman gazetecilere yaptığı açıklamada ‘‘İç çatışma durumunu incelememizin ardından Başkan’dan Bolivya’da barışın ve istikrarın sağlanmasına izin vermesi için görevini terk etmesini istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Morales istifa edeceğini açıklamadan önce 20 Ekim’de yapılan tartışmalı seçimin yenilenmesi kararı almıştı. Morales seçim kurulunun da yenileneceğini açıklamıştı.

Seçimleri denetleyen Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Pazar günü bir rapor yayımlamış, Morales’in kazandığı seçimde bir dizi usulsüzlüğün tespit edildiğini bildirmişti.

Seçimin ardından ülke genelinde Morales’e karşı büyük protesto gösterileri düzenlendi ve şiddet olayları yaşandığına dair haberler basına yansıdı.

Olaylarda 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

OAS raporunda Ekim ayında yapılan seçimin iptal edilmesi çağrısı yapmış ve sistemin manipüle edildiği, bunun da Morales’in seçim galibiyetine gölge düşürdüğü ifadesini kullanmıştı.

2006 yılında göreve gelen Bolivya’nın ilk yerli kökenli lideri Morales, rakibi Carlos Mesa karşısında yüzde 10 farkla galibiyet elde etmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG