Erişilebilirlik

Moody's 16 İspanyol Bankasının Kredi Notunu Düşürdü


16 İspanyol bankasının kredi notunun düşürülmesi dünya borsalarını olumsuz etkiledi. Ancak İspanyol halkı, bankaların kredi notunun düşürülmesini olağan karşıladı.

Bazı İspanyollar, bankaların notunun çok daha önceden düşürülmesi gerektiğini söylerken, bazıları da hükümetin banka krizini çözmede doğru yönde adımlar attığını düşünüyor.

Moody’s derecelendirme kuruluşu Perşembe günü 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu bu kararını alırken, İspanya’nın yeniden durgunluğa girmesini, yüksek işsizlik oranını ve batık konut kredilerini gerekçe olarak gösterdi.

London School of Economics Avrupa Enstitüsü uzmanı Iain Begg, piyasalarda İspanyol bankalarının devlet tarafından batmaktan kurtarılmak zorunda kalacakları yönündeki endişelerin ağır bastığını söylüyor. Begg, “İspanyol bankalarının bilançolarında çok miktarda yüksek riskli kredi var. Bunlar bir süre sonra ulusal ekonomiyi de tehdit eder hale gelecek, bu durumda da bankaların hükümet tarafından kurtarılması gerekebilir. Bun örneklerine Amerika, İngiltere ve Lehman Brothers’ın batmasından sonra Amerika’da tanık olduk,” diyor.

Ancak zaten bütçe sıkıntısı çeken İspanyol hükümetinin bankaları kurtaracak kadar parası olup-olmadığı da tartışma konusu. İspanya’daki sorunlar, Yunanistan krizi sonrasında Euro bölgesini tehdit eden unsurlara bir yenisini eklemiş oluyor.

Yunanistan’da seçimler sonrasında hükümet kuracak bir formülün sandıktan çıkmaması nedeniyle Haziran ayında yeniden erken genel seçimler yapılacak. Seçimlerden ilk parti olarak çıkan solcu parti, AB ve IMF ile yapılan anlaşmaları yeniden gözden geçirmek istiyor. Begg, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasının hem ülke hem de AB için yararlı olacağı kanısında. Uzman, ne olursa olsun, birliğin krizden, güçlenerek çıkacağına da inanıyor. Begg,”Avrupa, son aylarda, Euro bölgesini daha iyi yönetebilmek adına iyi şeyler yapıyor, geçmişe oranla sorunları daha iyi çözüyor. Sistem normal zamanlar için tasarlanmıştı, ama ne yazık ki olağanüstü bir dönem yaşıyoruz, burada kilit nokta da bu kritik zamanı en iyi şekilde atlatabilmek,” diyor.

İspanya’da işsizlik yüzde 25 oranında. Genç nüfus arasında ise bu oran yüzde 50’ye çıkmış durumda.

XS
SM
MD
LG