Erişilebilirlik

Moldova'da Referandum Katılım Eksikliğinden Geçersiz İlan Edildi


Moldova’da yapılan referandum katılım çok az olduğu için geçersiz sayıldı. Referandum kabul edilseydi bir dahaki Cumhurbaşkanı eskiden olduğu gibi parlamento tarafından değil doğrudan seçimle seçilecekti.

Moldova'da, dün, cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi için yapılan referanduma yeterli oranda katılım sağlanamadı. Referandum sonucunun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenlerin en aç üçte birinin oy kullanması gerekiyordu.

Seçim Komisyonu Başkanı Lurie Ciocan katılım oranının yüzde 30’un altında kaldığını açıkladı. Seçim Komisyonu Başkanı, yaklaşık 2 buçuk milyon seçmenden sadece 780 bini, başka bir deyişle yaklaşık yüzde 29'u sandık başına gittiği için referandumun geçersiz olduğunu söyledi. Açıklamaya göre, seçime katılanların yüzde 87'si anayasa değişikliğine 'evet' dese de gereken katılım oranının sağlanamaması nedeniyle anayasa değişikliği yasalaşmadı.

Haberlere göre katılımın en düşük olduğu yer, yüzde 8 buçuk ile Türkçe konuşan azınlığın yaşadığı Gagavuz Özerk Bölgesi oldu.

Bir zamanlar Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Moldova 4 buçuk milyon nüfusuyla Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri. Moldova, kişi bayına aylık ortalama 250 dolarlık gelirle aynı zamanda Avrupa’nın en yoksul ülkesi.

İktidardaki liberal koalisyon hükümeti, seçmenlerin anayasa değişikliğini destekleyeceğini savunuyor; kamuoyu araştırmaları da bunu doğrular gözüküyordu. Ancak komünistler referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. Komünistler parlamentoda çoğunlukta olduğu için cumhurbaşkanının parlamenterler tarafından seçilmesini öngören mevcut sistemin değişmesini istemiyor. Komünist lider Vladimir Voronin koalisyon hükümetine en iyi cevabın sandığa gitmemek olduğunu söylemişti. Komünistlerin sekiz yıl süren iktidarı geçen yıl sona erdi Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin görevinden ayrıldı. O zamandan beri ülkede cumhurbaşkanı yok. Nedeni ise iktidardaki liberal koalisyon hükümetinin, komünistlerin kontrolündeki parlamentoda cumhurbaşkanı seçecek sayıda üyesi bulunmaması. Bir yıldır Cumhurbaşkanlığına batı yanlısı Parlamento Başkanı Mihai Ghimpu vekalet ediyor.

Moldova Demokrat Parti Başkanı ve parlamento üyesi Marian Lupu “Referandum siyasi çıkmaza son verebilirdi,” diyor. Moldovalı milletvekili referandumun mevcut hükümet bunalımından çıkılmasını sağlayacağını umduğunu söylüyor ve devamla “Öyle anlaşılıyor ki çözüm bekleyen sosyal ve ekonomik sorunlar devam ederek kronik hale gelecek,” diyor.

Referandum kabul edilip cumhurbaşkanlığı seçimi yapılabilseydi seçimi muhtemelen ya Başbakan Vlad Filat kazanacaktı ya da Marian Lupu.

Cumhurbaşkanı Vekili Mikhai Ghimpu, referandumdan sonuç çıkmaması durumunda parlamentoyu fesih ederek erken seçime gideceğini açıklamıştı. Moldova yasalarına göre gelecek sonbahardan önce herhangi bir erken parlamento seçimi yapmak da mümkün değil. Cumhurbaşkanı ise, eskiden olduğu gibi yine Parlamentonun seçmesi mümkün…

XS
SM
MD
LG