Erişilebilirlik

Somali'nin Başkenti Mogadişu'da Camide Patlayan Bombalar 30 Kişinin Ölümüne Yolaçtı


Yaklaşık 70 kişinin de ölümüne yolaçan iki bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Saldırıların, radikal İslamcı El-Şabab örgütünün bir liderini hedef aldığı sanılıyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'da kalabalık bir camide patlayan iki bomba, en az 30 kişinin ölümüne, yaklaşık 70 kişinin de yaralanmasına yolaçtı. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Patlamalar, Mogadişu'nun Bakara Pazarı kesimindeki Abdullah Şideye camisinde öğle namazı saatlerinde meydana geldi.

Görgü tanıkları, patlamalar sırasında, Somali'de kontrolu büyük ölçüde elinde tutan, El-Kaide bağlantılı radikal İslamcı El-Şabab örgütünün liderlerinden birinin camide bulunduğunu söyledi. Fuad Muhammed Kalaf adlı örgüt liderinin saldırının hedef olduğu sanılıyor.

Bakara Pazarı bölgesi Somali'deki radikal İslamcı militan grupların merkezlerinden biri sayılıyor. Bölge, El-Şabab ve Hizb-ül İslam adlı grupların denetimi altında bulunuyor. Fuad Muhammed Kalaf'ın, patlamaların meydana geldiği camiye sık sık giderek örgütün mesajlarını Somali halkına iletmek için camidekilerle konuştuğu bildiriliyor.

Mogadişu Ambulans Hizmetleri yetkilisi Ali Muse, patlamaların çok şiddetli olduğunu ve ölü sayısının artmasından korktuklarını söyledi.

Mogadişu'da bombalı saldırılar giderek artıyor. Geçen hafta da yine Bakara Pazarı bölgesindeki bir başka cami yakınında patlayan bir mayın, çok sayıda sivilin ölümüne yolaçmıştı.

Somali'de son 20 yıldır işleyen bir hükümet yok. Birleşmiş Milletler desteğindeki Geçici Federal Hükümet, ülkede düzeni sağlamaya çalışıyor ancak sadece başkent Somali'nin sınırlı bir kesiminde etkili olabiliyor. El-Şabab örgütü, 2007'denberi ülkede bir İslam devleti kurmak için hükümete karşı savaşıyor ve Somali'nin geniş bir kesiminde kontrolu elinde bulunduruyor.

XS
SM
MD
LG