Erişilebilirlik

Somali'deki Saldırıda İkisi Türk En Az 90 Kişi Öldü


Somali’nin başkenti Mogadişu’da kalabalık bir kontrol noktasına bomba yüklü bir kamyonla saldırı düzenlendi.

Somali'deki Saldırıda İkisi Türk En Az 90 Kişi Öldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Reuters haber ajansına konuşan Sabdow Ali isimli bir görgü tanığı güçlü bir patlama sesi duyduktan sonra olay yerine gittiğinde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olduğunu gördüğünü söyledi. Ali, olay yerinde çok sayıda yaralının da bulunduğunu anlattı. Görgü tanığı patlamanın ardından polisin ateş açtığını bu sebeple kendisinin de evine kaçtığını belirtti.

Uluslararası yardım kuruluşlarına göre saldırıda en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Somalili bir milletvekili de ölen 90 kişiden en az 17'sinin polis olduğunu açıkladı. Mogadişu Belediye Başkanı Ömer Mahmud da yaptığı açıklamada patlamada çoğu öğrenci en az 90 sivilin yaralandığını söyledi.

Somali Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği, saldırıda iki Türk'ün öldüğünü açıkladı. Saldırı anında kendi araçları ile infilak eden kamyonun yanında bulundukları belirtilen Türk vatandaşlarının, karayolu onarım çalışmalarında görev yapan mühendisler olduğu bildirildi.

Saldırıda ölenlerden birinin dozer operatörü Mehmet Kaplan olduğu öğrenildi. Hayatını kaybeden Mustafa Yaman'ın ise greyder operatörüydü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından bir taziye mesajı yayınlarken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve cerrahi ekipten oluşan 20 personeli Mogadişu'ya göndereceklerini açıkladı.

Somali'deki saldırıyı lanetlediğini belirten Koca, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine ve dost Somali halkına başsağlığı diliyorum. Recep Tayyip Erdoğan Hastanemizdeki personelimiz bölge halkının yanındadır. UMKE ve cerrahi ekipten oluşan 20 personelimizi Mogadişu'ya gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Henüz saldırıyı üstlenen olmadı ancak yetkililer El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün sorumlu olabileceğini belirtiyor. Sık sık saldırılar düzenleyen El Şebab, Somali'nin güneyinde ve merkezinde bazı bölgeleri kontrol altında tutuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG