Erişilebilirlik

‘‘Moderna İkinci Dozdan 6 Ay Sonra da Yüzde 93 Koruyor’’


Moderna, Perşembe günü yaptığı açıklamada Corona virüsü aşısının ikinci dozdan altı ay sonra koruyuculuk oranının yüzde 93 olarak tespit edildiğini bildirdi.

Ancak şirket kış dönemi öncesinde antikor sayıları azaldıkça takviye dozun gerekli olmasını beklediklerini kaydetti. Elçi-RNA yöntemiyle Corona virüsü aşısı üreten Moderna ve Pfizer/BioNTech şirketleri virüse karşı yüksek koruma için üçüncü bir destek dozunun yapılması gerektiğini savunuyor.

Moderna’nın son açıkladığı veriler Pfizer/BioNTech’in aynı verilerine oranla daha ileride görünüyor. Pfizer/BioNTech, Corona virüsü aşısının etkisinin her iki ay yaklaşık yüzde 6 azaldığını bildirmiş ve ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 84 civarına düştüğünü kaydetmişti.

Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, ‘‘Corona virüsü aşımız ilk 6 ay yüzde 93 koruma sağlıyor, ancak Delta varyantı yeni ve önemli bir tehdit ve temkinli olmamız gerekiyor’’ diye konuştu.

Dünya genelinde kamu sağlığı yetkilileri, hızla yayılan Delta varyantıyla mücadele devam ederken takviye Corona virüsü aşısı dozlarının güvenli, etkili ve gerekli olup olmayacağı konusunda kararsız.

Pfizer bu ayın sonraki günlerinde üçüncü doz için onay almaya çalışacak. İsrail gibi bazı ülkelerse yaşlılar gibi daha hassas kesimleri üçüncü dozla aşılama planları yapmaya başladı.

Moderna şirketi ayrıca destek aşı adaylarının Gama, Beta ve Delta varyantlarına karşı önemli bağışıklık yanıtı geliştirdiğini bildirdi.

Destek dozunun ardından görülen antikor düzeyinin ikinci dozun ardından görülen düzeye çok yakın olduğu belirtildi.

Moderna bu yıl 20 milyar dolar değerinde aşı sözleşmesine imza attı. Şirketin 2022 yılı için de sözleşmelerinin toplam değeri 12 milyar dolar. Şirketin gelecek yıl 2 ile 3 milyar arası aşı dozu üretmesi planlanıyor.

Ancak şirketin rakamları kendisinden çok daha büyük olan Pfizer’dan geride kalıyor. Pfizer sadece bu yıl 3 milyar doz Corona virüsü aşısı üretimini hedefliyor ve şirketin 2021’de 33,5 milyar dolar değerinde satış yapması bekleniyor.

Moderna’nın aşısı için ABD’de Aralık ayında acil durumda kullanım izni verilmişti. O tarihten bu yana aşıya 50’den fazla ülkede acil durumda kullanım izni verildi.

Şirket bu ay ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne Corona virüsü aşısının tam onayı için başvuru yapmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG