Erişilebilirlik

Mladiç Birçok Sırp İçin Hala Kahraman


Mladiç Birçok Sırp İçin Hala Kahraman
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 1990'lı yıllarda Bosna'daki etnik savaşta insanlık suçu işlemekle suçlanan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç’i ömür boyu hapis cezasına çarptırdı

"Bosna Kasabı” olarak bilinen ve çok sayıda Sırp tarafından ”kahraman” olarak ilan edilen Mladiç, 16 yıl kaçtıktan, beş yıl da hapis yattıktan sonra bu cezaya çarptırıldı.

Savunma avukatları, Mladiç'in kontrolündeki güçlerin hiçbir suç işlemediğini iddia ederek müvekkillerinin beraatını istemişti. Mladiç, birçok Sırp tarafından savaş kahramanı olarak kabul ediliyor.

Bunlar arasında Srebrenitza Belediye Başkanı Mladen Grujicic de var.

Grujicic, “Maldic emirleri veren ve Sırp köylerini savunan bir komutandı” diyor.

1995 Temmuz'unda Bosnalı Sırp güçler, Birleşmiş Milletler koruması altındaki Srebrenitza'ya girdi. Yaklaşık 15 bin Boşnak erkek, Müslümanlar’ın kontrolündeki bölgeye erişme umuduyla yakındaki ormanlık alana kaçtı. Sırplar, kaçışı engellemek için peşlerine düştü.

Katliamdan kurulanlardan biri “Ormanda tavşan avına çıkmış gibi izimizi sürüyorlardı” diyor.

Bir diğeri ise “Boşnaklar’ın elindeki bölgenin yakınında olduğum için şanslıydım. Zar zor bu bölgeye varmayı başarmıştım” ifadelerini kullanıyor.

Ratko Mladiç adı, her zaman, Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra 1995'te en az 7 bin erkek ve erkek çocuğunun öldürüldüğü Srebrenitza katliamıyla anılacak. Mladiç, üç yıl süren savaşla ilgili olarak 11 ayrı suçtan yargılandı.

Savaş sonrasında Bosna'da farklı bölgelerde Srebrenitza'da öldürülen binlerce kişinin gömüldüğü toplu mezarlar bulundu.

Başkan George W. Bush zamanında Amerika'nın Savaş Suçlarını Önleme Temsilcisi olan Pierre Prosper, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Mladiç'in profesyonel bir ordu mensubu olarak davranmadığını söyledi.

Prosper, ”Sırp Cumhuriyeti'nin ileriye yönelik adım atabilmesi için olup bitenleri, oynadığı rolü ve yetkililerinin yaptıklarını kabul etmesi gerekiyor. Eğer geçmişte yaşamaya devam ederlerse bu, gelecek için felakete davetiye çıkarmak demektir” diyor.

Bosna Savaşı, 1995'te imzalanan Dayton Barış Anlaşması'yla sona erdi. Anlaşma uyarınca Bosna, Sırp Cumhuriyeti ve Boşnak-Hırvat Federasyonu olarak ikiye bölündü. Bölgedeki etnik gerginlikler bugün de devam ediyor. Pierre Prosper, Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi’nin işlenen suçların kişisel sorumluluğunun alınması konusunda önemli bir mesaj verdiği görüşünde. Ancak mahkemenin uzlaşı sürecini de içermesi gerektiğini düşünen Prosper'a göre artık Bosnalılar için bu süreci başlatmanın tam zamanı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG