Erişilebilirlik

MİT'ten Yalanlama


Paris'teki Kürt Kültür Merkezi önünde cinayetin ertesi günü konan çiçekler arasında Sakine Cansız'ın portresi
Paris'teki Kürt Kültür Merkezi önünde cinayetin ertesi günü konan çiçekler arasında Sakine Cansız'ın portresi

Milli İstihbarat Teşkilatı, geçen yıl Paris'te üç PKK'lı kadının cinayetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen ses kayıtları ve belgeyle ilgili bir açıklama yayınladı. İddiaları yalanlayan MİT iç soruşturma başlatılacağını açıkladı

9 Ocak 2013’te Paris’te öldürülen PKK’nın kurucularından Sakine Cansız ve örgütün çeşitli birimlerinde çalışan Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın 9 Ocak’ta Paris’te öldürülmeleriyle ilgili son günlerde bazı ses kayıtları ve bir belge internette yayıldı.

Önce cinayetlerin tek zanlısı olarak tutuklanan Ömer Güney’in, iki Milli İstihbarat Teşkilatı görevlisiyle görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kaydı, ardından da çeşitli MİT görevlilerinin imzası bulunan bir belge, gözleri Türk istihbarat örgütüne çevirdi.

MİT: ‘İddialar asılsız ama iç soruşturma yapılacak’

Akşam saatlerinde MİT Müsteşarlığı Basın Hakla İlişkiler Müdürlüğü imzasıyla yayınlanan açıklamada iddialar reddedildi. Açıklamada ‘son günlerde basın yayın organları ve sosyal medyada yer alan bazı ses kayıtları ve belgeler aracılığı ile teşkilatımızın, Paris’te öldürülen PKK’lılar konusu ile ilişkilendirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Söz konusu yayınların, çözüm sürecinde aktif rol üstlenen teşkilatımızı yıpratmaya ve bu süreçte görev alan personeli deşifre ederek görevlerini yapamaz hale getirmeye yönelik bir operasyon olduğu değerlendirilmektedir. Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan cinayetleriyle teşkilatımızın kesinlikle bir ilgisi bulunmamaktadır’ dendi.

Buldan: 'Soruşturma hızlandırılmalı'

Açıklamada iddiaların araştırılması için MİT’in kendi iç bünyesinde idari bir soruşturma başlatıldığı bilgisine de yer verildi. BDP cephesinden ilk açıklama Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’dan geldi. Buldan , ‘BDP olarak bu cinayetin ortaya çıkması için takiplerimiz var. Bu konuda görüşlerimiz de bellidir. Çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için acilen soruşturmanın hızlandırılması ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda hukukçu arkadaşlarımız da bir girişim başlatacak’ dedi.

Konuyla ilgili bir haber hazırlayan PKK’ya yakın Fırat Haber Ajansı, internete düşen kayıtlardaki sesin Ömer Güney’e ait olduğunu kaynakları aracılığıyla doğrulattığını açıklarken zanlının yazılı belgede belirtilen tarihlerde Türkiye’de olduğunun belirlendiğini de yazdı.

Öcalan: ‘Paris katliamı ulusal ve uluslararası boyutu olan gladionun işi’

Hafta sonu, Abdullah Öcalan’la yaptıkları görüşmeyi Özgür Gündem gazetesine anlatan BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise PKK liderinin Paris cinayetleriyle ilgili görüşlerini de aktardı. Buna göre Öcalan ‘Paris katliamının hem ulusal hem de uluslararası boyutu olan bir gladio yapısı tarafından gerçekleştirildiğini ve gerçekleştirilen katliamın da kendisinin başlatmış olduğu çözüm sürecini bitirmeyi hedefleyen bir darbe girişimi olduğunu çok açık bir şekilde’ ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı 27 Ocak’ta Türkiye’de

Cinayetin ardından sessiz kalan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 27 Ocak’ta Türkiye’ye gelecek. MİT’in açıklamasının ardından Hollande’ın, Türkiye ziyareti süresince bu konuda çok sayıda soruyla karşılaşacağı kesin.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG