Erişilebilirlik

Mistura’dan Erdoğan ve Putin’e Çağrı


Suriye'de rejim karşıtı muhalif grupların denetimindeki son bölge İdlib'e operasyon konusunda diplomasi trafiği devam ediyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e acil görüşmeleri çağrısında bulundu.

Mistura'dan Erdoğan ve Putin'e Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

3 ülkenin lider düzeyinde 7 Eylül Cuma günü İran'ın başkenti Tahran'da İdlib gündemiyle bir araya gelmesi bekleniyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın çağrısı da o zirve öncesinde geldi. De Mistura Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e İran’daki üçlü zirve öncesinde görüşmeleri çağrısı yaptı ve “zaman hayati önem taşıyor” dedi. Mistura, iki liderin İdlib konusuna çözüm getirmemesi halinde ülkenin en kanlı çatışmalarından birini yaşayabileceğini söyledi.

De Mistura gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmelerin bölgeye yönelik bir saldırıyı önlemek için anahtar olacağını vurguladı.

Tahran’da İran, Türkiye ve Rusya liderlerinin katılımıyla Cuma günü yapılacak İdlib zirvesi son derece önemli olarak değerlendiriliyor ve Suriye rejiminin olası bir saldırı için bu zirve sonrasını bekleyeceği tahmin ediliyor.

Beyaz Saray'dan İdlib Mesajı

Suriye'de kimyasal silah kullanılması ihtimali bir süredir dile getirilmiş hatta Rusya da rejim karşıtı grupların kimyasal silah kullanıp suçu rejime atacağı yönünde iddialarda bulunmuştu. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders "Cumhurbaşkanı Esat bir kez daha kimyasal silah kullanırsa Amerika müttefikleriyle birlikte hızlı ve uygun şekilde karşılık verir" ifadelerini kullandı.

Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 7 Eylül Cuma günü İdlib gündemiyle toplanacağını açıkladı.

Rusya İdlib'i vurdu

Rusya ve Suriye savaş uçakları da İdlib’i vurdu.

İdlib’in batısındaki Cisr El Şuur civarını bombalamasının ardından bölgede bulunan gözlemci sivil toplum örgütüne göre saldırıda en az dokuz sivil hayatını kaybetti.

İdlib'e Hava Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

ABD Genel Kurmay Başkanı’ndan uyarı

ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford, askeri operasyonların Suriye halkına fayda sağlamayacağını söyledi.

Dunford, İdlib’e yönelik saldırının insani bir felakete neden olacağını belirtti ve bunun yerine dikkatli şekilde sınırlandırılmış, militanlara yönelik kapsamı dar operasyonların daha uygun olacağını belirtti.

Kızılay’dan yeni sığınmacı dalgası uyarısı

Türk Kızılayı Suriye’de İdlib’e yönelik olası bir rejim saldırısından kaçanlar için barınak hazırlıyor.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, İdlib’den Türkiye’ye yönelik yeni bir mülteci dalgasıyla baş etmenin son derece zor olacağı konusunda uyarıda bulundu. Kızılay sınırın her iki tarafında da insani yardım hazırlıklarını yoğunlaştırdı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG