Erişilebilirlik

“Misket Bombalarıyla Yüzlerce Sivil Öldürüldü”


Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Ukrayna’nın Harkiv şehrinde misket bombaları kullanarak yüzlerce sivili öldürdüğünü ve savaş suçu işlediğini bildirdi.

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti ile ilgili bir rapor yayınlayan insan hakları grubu, "Harkiv'deki yerleşim bölgelerine yönelik tekrarlanan bombardımanlar, yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan, ayrım gözetmeyen saldırılardır ve bu nedenle savaş suçu teşkil etmektedir. Bu durum hem misket bombaları kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar, hem de güdümsüz roketler ile top mermileri kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar için geçerlidir" açıklamasında bulunuldu.

Af Örgütü, Harkiv'de Rus güçlerinin uluslararası sözleşmeler uyarınca yasaklanmış olan misket bombaları ile saçılabilir kara mayınlarını defalarca kullandığına dair kanıtlar bulduğunu açıkladı.

“Rus güçleri hesap vermeli”

Af Örgütü’nün yayınladığı "Herkes Her An Ölebilir" başlıklı rapor, Rus güçlerinin işgalin ilk günü olan 24 Şubat'ta Harkiv'in sivil bölgelerini nasıl hedef almaya başladığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera, "İnsanlar evlerinde ve sokaklarda, çocuk parklarında ve mezarlıklarda, insani yardım için kuyrukta beklerken ya da gıda ve ilaç alışverişi yaparken öldürüldü" dedi.

"Geniş çapta yasaklanmış misket bombalarının tekrar tekrar kullanılması şok edicidir ve sivillerin yaşamlarının tamamen hiçe sayıldığının bir başka göstergesidir” diyen Rovera, "Bu korkunç saldırılardan sorumlu olan Rus güçleri hesap vermelidir" ifadelerini kullandı.

Harkiv askeri yönetimi, Af Örgütü'ne çatışmaların başlamasından bu yana şehirde ve etrafında 606 sivilin öldürüldüğünü ve bin 248 sivilin yaralandığı bilgisini verdi.

Rusya ve Ukrayna, misket bombaları ve anti-personel mayınları yasaklayan uluslararası sözleşmelere taraf değil.

Ancak Af Örgütü, "uluslararası hukukun ayrım gözetmeyen saldırıları ve doğası gereği ayrım gözetmeyen silahların kullanımını yasakladığını" vurgulayarak, "Sivillerin ölümü ya da yaralanması veya sivil nesnelerin zarar görmesiyle sonuçlanan ayrım gözetmeyen saldırılar düzenlemek savaş suçu teşkil eder" açıklamasında bulundu.

“Hiç şansı yoktu”

Rapor çerçevesinde Af Örgütü'nün konuştuğu tanıklardan biri, kanserden kurtulduğunu ancak Rusya'nın misket bombası saldırısında iki bacağını da kaybettiğini anlattı.

57 yaşındaki Olena Sorokina, uçan şarapnel parçaları kendisine isabet ettiğinde binasının dışındaydı. Bir bacağını anında kaybetti, diğer bacağı ise daha sonra kesilmek zorunda kaldı.

Yanındaki komşusu da olay yerinde öldü. Sorokina'nın kızı şarapnelin binayı delip geçtiğini söyleyerek, "Annem evinin içinde olsaydı bile isabet alırdı. Böyle bir bombalama karşısında hiç şansı yoktu" dedi.

Af Örgütü rapor çerçevesinde en az 62 kişinin ölümüne ve en az 196 kişinin yaralanmasına neden olan 41 Rus saldırısını araştırdı. Nisan ve Mayıs aylarında iki hafta boyunca Harkiv'de aralarında hayatta kalanlar, kurban yakınları, tanıklar ve doktorların da bulunduğu 160 kişiyle görüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG