Erişilebilirlik

Mısırlılar Yeni Anayasayı Oylamak İçin Sandık Başında


Mısırlılar haftalardır büyük protesto eylemlerine yol açan yeni anayasa taslağını oylamak için bugün sandık başına gitti.

Referandumun ilk turunda seçmenlerin yalnızca yarısı oy kullanacak. Kahire ve dokuz ilde yapılan oylamada erkekler ve kadınlar, okullarda kurulan ayrı seçim sandıklarında oy veriyor. 22 Aralık’ta yapılacak ikinci turda ise kalan seçmenler sandık başına gidecek.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi oyunu bugün kullandı. Seçim merkezlerinin dışında büyük kuyruklar oluşurken, seçmenlerin güvenliğini sağlamak amacıyla 120 bin asker görevlendirildi.

Referandumun nihai sonucunun ne zaman açıklanacağı bilinmiyor.

Yeni anayasa taslağı Cumhurbaşkanı Mursi’nin atadığı ve çoğunluğunu İslamcı politikacıların oluşturduğu anayasa komisyonu tarafından hazırlandı. Taslak, Mursi’nin eski partisi Müslüman Kardeşler’in desteğine sahip. Mursi, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymadan önce Müslüman Kardeşler’deki görevinden istifa etmişti.

Muhalefette bulunan liberal, laik ve Hristiyanlar, yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri kısacağını ve şeriatı güçlendireceğini savunuyor. Bu kesimler ayrıca yeni anayasanın kadın haklarına vurgu yapmadığına dikkati çekiyor.

Dün de İskenderiye’de anayasa yanlısı muhafazakarlar ve karşıtları arasında taşlı sopalı kavgalar yaşandı. Güvenlik kuvvetleri olaylara göz yaşartıcı gazla müdahale etmek zorunda kaldı. Gösterilerde 15 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Başkent Kahire’de de Mısır bayrağı taşıyan karşıt görüşlü eylemciler ayrı gösteriler düzenledi. Ancak bu gösterilerde olay çıkmadı.

Anayasa komisyonunun liberal ve Hristiyan üyeleri, görüşlerinin dikkate alınmadığı gerekçesiyle komisyondan çekilmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG