Erişilebilirlik

Mısırlı Şovmen ABD ve Ortadoğu'yu Karşılaştırdı


Mısırlı Şovmen ABD ve Ortadoğu'yu Karşılaştırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Basim Yusuf, Arap dünyasının siyasi hiciv ustası, belki de tek ismi. Yusuf, Mısır’da Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanı olduğu dönemde yaptığı “El Bernameg” programıyla ün kazanmıştı.

Ancak program uzun ömürlü olmadı. Abdülfettah El Sisi ve askeri yönetimi de komediye konu etmesi nedeniyle baskı gördü ve 2014’te programını bitirmek zorunda kaldı.

Amerikalı ünlü şovmen John Stewart’la özdeşleştirilen Yusuf, artık Los Angeles’ta yaşıyor. Yusuf, "Ortadoğu’da bizi öldürmeye sadece milislerin ve hükümet güçlerinin izni var ama burada demokrasiniz sayesinde herkes herkesi öldürebiliyor. Herkesin silah alma hakkı ve birini öldürme seçeneği var. Biz bunda bile otoriteriz" diyerek Washington’da konuk olarak katıldığı Ortadoğu Enstitüsü’nün yıllık konferansında Amerikan demokrasisini ülkesiyle ve Ortadoğu ile esprili bir şekilde karşılaştırdı.

Demokrasinin fikir ve ifade özgürlüğü olduğunu söyleyen Yusuf, Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’ndan da bir örnek verdi: "Röportaj yaptığım Cumhuriyetçiler’in büyük bölümü Amerika’da IŞİD’e militan yetiştiren 35-40 kamp olduğuna inanıyor. ‘O zaman başkan ya da FBI niye bir şey yapmıyor’ diye sorduğumda da, ‘Onlar da işin içinde’ diyorlar. Sonuçta Müslüman bir başkandan yeni kurtulduklarına inanıyorlar”

Time dergisinin dünyanın en etkili 100 ismi arasına girmeyi başaran Basim Yusuf, kariyerini Amerika’da sürdürmeyi planlıyor. Yusuf aslında bir kalp cerrahı.

2010'da Amerika'dan kazandığı çocuk cerrahisi bursu için vize evraklarını beklerken, evinden internet üzerinden başladığı şovu 5 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmış. Bunun üzerine pek çok televizyondan kendisine teklif gelmiş ve şov dünyasını tıbba tercih etmiş.

Başkanlık seçimleri üzerinden Amerika’yı mercek altına aldığı Demokrasi Kılavuzu’nu internet üzerinden yayınlıyor. Mısırlı şovmen ne ABD’de Ortadoğu ile ilgili bir program hazırlamayı ne de Mısır’a dönmeyi düşünüyor.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG