Erişilebilirlik

Mısır'da Göstericiler Meydanları Terk Etmiyor


Mısır, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı ve karşıtı güçler arasında gövde gösterisine sahne oluyor. Grupların Kahire’de toplandıkları meydanlar, iki tarafın birbirlerine karşı düşmanlığını simgeliyor

Mısır bölünmüş durumda. Bu sadece siyasi değil. Kahire’nin farklı meydanlarında mevzilenen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yandaşları ve karşıtları birbirlerini kendi bölgelerine sokmamaya çalışıyor.

Tahrir Meydanı’nda toplanan Mursi karşıtı göstericiler rakiplerini Müslüman Kardeşler’in ruhani lideri Muhammed Bedii’yi körükörüne izleyen bir topluluk olarak görüyor: “Bunlarla tartıştığınızda ‘Bu doğru, bu yanlış’ derseniz hemen ‘hayır’ derler. Onlara göre ruhani lider ne derse o doğrudur. Bir sürüden farkları yok.”

Mursi yanlılarının oturma grevi yaptığı yerde de sürüden sözediliyor ama burada Mursi’yi deviren ordu hedef alınıyor.

Amira Ali Ramadan, “Korkmuyorum. Buraya özgürlük ve demokrasi için savaşmaya geldim. Öldürülsem bile kaba kuvvet altında sürü gibi yaşamaktan iyidir” diyor.

İki taraf da parayla tutulmuş silahlı kişilerin gelip kendilerini öldürmesinden korkuyor. Mursi yanlıları geçen hafta sonu güvenlik güçleri ve silahlı sivillerle çatıştı. Çatışmada çok sayıda gösterici öldü.

Tahrir Meydanı’ndaki ordu yanlıları da asla geri adım atmayacaklarını söylüyor: “Müslüman Kardeşler çekilmeyeceğiz diyor. Biz de Müslüman Kardeşler eşyalarını toplayıp gidinceye kadar çekilmeyeceğiz.”

İki taraf da uzlaşmayı reddederken Mursi yanlıları kendilerine saygı gösterilmesi ve Mısır’ın geleceğinde yer verilmesi çağrısında bulunuyor.

Ancak Mursi karşıtları, devrik cumhurbaşkanının iktidarı döneminde karşıt görüşleri hoş görmediğini, kendileri için artık bu tür birlik çağrılarının çok geç olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG