Erişilebilirlik

Mısır'ın Yeni Anayasası Hazır


50 kişilik komisyon, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanacağı koşulları da belirleyen anayasa taslağını onayladı

Mısır’da yeni anayasayı hazırlamakla görevli 50 kişilik komisyon, geçici hükümetin geçiş sürecine ilişkin planda değişiklikler ve sivillerin askeri mahkemeler tarafından yargılanacağı durumları belirleyen şartları da içeren taslağı onayladı.

Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin getirdiği İslamcı anayasanın yerini alacak olan yeni anayasanın seçmenler tarafından da onaylanması gerekiyor. Referandumun önümüzdeki ay yapılması bekleniyor.

Taslak, devlet başkalığı seçimlerine ilişkin sürecin 90 gün, meclis seçimlerine ilişkin sürecin ise 6 ay içinde başlamasını öngörüyor. Geçiş sürecine ilişkin planlarda meclis seçimlerinin önce, devlet başkanlığı seçimlerinin ise sonra yapılması öneriliyordu, ancak anayasa komisyonu devlet başkanlığı seçimlerinin meclis seçimlerinden önce yapılmasının önünü açtı.

Anayasa taslağında ordunun sivilleri yargılama yetkisiyse korunuyor. Ancak ordu, sadece askeri personel, tesis ve teçhizata yönelik saldırılarla ilgili suçlarda devreye girebilecek.

Öte yandan Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda Mursi’nin devrilmesini protesto eden bir grup, göz yaşartıcı gazla dağıtıldı. Olayda yaralanan olmadığı bildirildi.
Bu arada 2011’de Hüsnü Mübarek’e karşı başlatılan ayaklanmada başı çeken gruplardan birinin kurucusu olan eylemci Ahmet Mahir, serbest bırakıldı. Bir başka eylemci, Alaa Abdül Fettah’ın gözaltı süresiyse 15 gün uzatıldı. Her iki eylemci de sivillerin bazı suçlarda askeri mahkeme tarafından yargılanmasını öngören anayasa maddesini şiddet içerikli eylemlerle protesto etmekle suçlanıyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG