Erişilebilirlik

Mısır'da Yol Haritası Değişti


Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur yol haritası değişikliğini televizyonda açıklarken
Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur yol haritası değişikliğini televizyonda açıklarken
Mısır geçici cumhurbaşkanı siyasi geçiş planında değişiklik yaparak cumhurbaşkanlığını seçimlerinin parlamento seçimlerinden önce yapılması kararı alındığını açıkladı.

Uzmanlar bu değişikliğin Ordu Komutanı ve Savunma Bakanı General Abdül Fatah el-Sissi’nin birkaç ay içinde cumhurbaşkanı seçilmesi olasılığını güçlendirdiği görüşünde.
Ordunun geçen Temmuz’da İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinden sonra kabul edilen yol haritasına göre önce parlamento seçimlerinin yapılması gerekiyordu.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur yol haritası değişikliğini Pazar günü televizyon konuşmasında açıklarken güvenlik güçlerine yönelik terörist saldırılardaki artışın demokrasiye geçiş sürecini önleyemeyeceğini söyledi.

Cumartesi günü Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmanın üçüncü yıldönümünde çıkan çatışmalarda 49 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Tahrir Meydanı’nda binlerce kişi askeri rejim tarafından kurulan geçici hükümete destek için toplandı.
Tahrir’de üç yıl önceki ayaklanmaya destek veren gösteriler devam ederken güvenlik kuvvetleri karşıt protesto eylemleri düzenleyen devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi ve Müslüman Kardeşler yanlısı göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Bazı video görüntülerinde de hükümet yanlılarının Mursi yanlılarına taşlarla saldırdığı gözlendi. Müslüman Kardeşler yanlıları, Tahrir Meydanı'na yaklaştırılmazken Tahrir'deki gösterilere katılanlar arasında ordu komutanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi'ye destek veren pankartlar taşındı ve Sisi'nin cumhurbaşkanı olması yönünde sloganlar atıldı.

2011 yılında başlayan Arap Baharı ayaklanmalarının etkilediği en büyük Arap ülkesi olan Mısır’da üç yıl önce daha istikrarlı, demokratik rejim kurulacağı umutları hakimdi. Ama ülke, İslamcılar ve laik Mısırlılar arasında kanlı güç mücadelelerine sahne oluyor.

30 yıl Mısır’ı yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çekilmesinden sonra yapılan ilk demokratik seçimleri, ülkenin en büyük siyasi grubu Müslüman Kardeşler’in destek verdiği Muhammet Mursi kazanmıştı. Ancak ülkede çıkan siyasi karışıklıkların ardından laikler ve liberallerin de destek verdiği ordu darbe yaparak Mursi’yi görevden aldı.
Ordunun atadığı geçici hükümet, Eylül ayından bu yana Müslüman Kardeşler grubunu ‘terör örgütü’ ilan etmiş durumda.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG