Erişilebilirlik

Mısır'da Yeni Anayasaya Destek


General Sissi'nin cumhurbaşkanı olmasını isteyen Mısırlı bir seçmen
General Sissi'nin cumhurbaşkanı olmasını isteyen Mısırlı bir seçmen
Mısırlı yetkililer ilk referandum sonuçlarının seçmenlerin yeni anayasayı büyük çoğunlukla desteklediğini gösterdiğini açıkladı.

Yetkililer ve resmi medyaya göre ilk sonuçlar iki günlük referanduma katılan halkın yüzde 90’ının ordu destekli geçici hükümetin önerdiği anayasaya evet oyu verdiğini gösteriyor.
Gözlemciler yeni anayasanın onaylanmasının kesin olduğu görüşünde. Resmi sonucun haftasonu açıklanması bekleniyor.

Yeni anayasanın kabulü, geçen yıl Temmuz ayında dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren ordu komutanı General Abdülfettah El Sisi’nin cumhurbaşkanlığına adaylığını koyma şansını arttıran bir gelişme olarak görülüyor.
Mursi yanlısı Müslüman Kardeşler’in de aralarında bulunduğu bir grup, meşru olmadığı gerekçesiyle Mısırlıları referandumu boykot etmeye çağırmıştı.

Yeni anayasa referandumu, devrik lider Mursi’nin döneminde kabul edilen İslamcı anayasadan bir yıl sonra gerçekleşti. Yeni anayasa, eskisinde yer alan İslamcı söylemleri kaldırarak kadınlara daha geniş haklar tanıyor ve ordunun yönetimdeki konumu güçlendiriyor.
Ordu destekli hükümet tarafından hazırlanan yol haritası, bu yıl sonuna kadar meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öngörüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG