Erişilebilirlik

Mısır'da Tartışmalı Referandum


Oy kullanmak için kuyrukta bekleyen Mısırlı kadınlar
Oy kullanmak için kuyrukta bekleyen Mısırlı kadınlar
Mısır’da insan hakları grupları, anayasa referandumunun geniş çapta ihlallere sahne olduğu gerekçesiyle yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşler Örgütü, resmi olmayan sonuçlara göre referandumun ilk turunda yüzde 56 “evet oyu” verildiğini bildiriyor.
İnsan hakları grupları ise bazı seçmenlerin sandıklardan geri döndürüldüğünü, bazı oy verme merkezlerinde yargıçlar yerine resmi sıfatı bulunmayan seçim gözlemcilerinin görev yaptığını önesürdü.
Müslüman Kardeşler ilk turda 26 milyon seçmenin üçte birinin oy kullandığını de bildirdi.

Kahire , İskenderiye ve sekiz ilde yapılan oylamada erkekler ve kadınlar, okullarda kurulan ayrı seçim sandıklarında oy verdi. 22 Aralık’taki ikinci tur ise çoğu kırsal kesimdeki dini açıdan muhafazakar illerde yapılacak.
Bazı gözlemciler bu nedenle ikinci turda “evet oylarının” oranının artmasını bekliyor.

Yeni anayasa taslağı Cumhurbaşkanı Mursi’nin atadığı ve çoğunluğunu İslamcı politikacıların oluşturduğu kurucu meclis tarafından hazırlandı. Kurucu meclisin liberal ve Hristiyan üyeleri, görüşlerinin dikkate alınmadığı gerekçesiyle meclisten çekilmişti.

Muhalefette bulunan liberal, laik ve Hristiyanlar, yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri kısacağını ve şeriatı güçlendireceğini savunuyor. Bu kesimler ayrıca yeni anayasanın kadın haklarına vurgu yapmadığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG