Erişilebilirlik

‘Mısır’da Sosyal Patlama olabilir’


3 günlük Suudi Arabistan ziyaretinden dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre, Mısır lideri Sisi’nin şu anda en büyük destekçisi olan Suudi Arabistan adım atarsa Mısır’da devran tersine döner

3 günlük Suudi Arabistan ziyaretinden dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da kontrollü bir yumuşama olmadığı taktirde sosyal patlama olabileceğini söyledi. Erdoğan’a göre, Mısır lideri Sisi’nin şu anda en büyük destekçisi olan Suudi Arabistan adım atarsa Mısır’da devran tersine döner

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç günlük Suudi Arabistan gezisi sona erdi. Gezide Erdoğan’a Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eşlik etmesi gezinin önemi arttırdı. Gezide ihrama girerek umre ziyaretini de yapan Erdoğan’la aynı günlerde Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin de Riyad’da Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz El Suud’la görüşmesi merak uyandırdı.

Kulislerde ‘Suudi Arabistan’ın yeni kralı Erdoğan’la Sisi arasındaki buzları eritmek istiyor’ yorumları yapılsa da Suudi Arabistan merkezli El Arabiya televizyonuna konuşan Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin ‘Türkiye, Mısır’ın içişlerine karışmayı bıraksın’ sözleri bu ihtimali devre dışı bıraktı.

Erdoğan: Mısır’da 18 bin siyasi tutuklu var, kontrollü yumuşama olmazsa sosyal patlama olabilir

Zaten Riyad’dan dönüş yolunda gazetecilere konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı’nın sözleri de Türkiye’yle Mısır arasındaki geriliminin süreceğinin ispatı.

Erdoğan, gazetecilere Suudi Kralı’yla yaptığı görüşmede, ‘Mısır meselesi konuşulurken, kendilerinin dikkatini oradaki duruma çektim. Şu anda, yüzde 52 oyla iş başına gelmiş olan bir Cumhurbaşkanı halen içeride. Yaklaşık 18 bin siyasi tutuklu var. Binlerce insan idama mahkum edildi. Tüm bunlar orada bir gaz sıkışması olduğunu gösteriyor. Kontrollü bir yumuşama olmazsa, yaşananlardan dolayı sosyal patlama olabilir. Öyle bir durumda da Mısır'da ne istikrar kalır, ne de güven! Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye; bu üçlü ayak, bölgenin en önemli ülkeleri. Bölgenin barışı, huzuru, refahı için hepimizin üzerimize düşen görevler var’ dediğini aktardı.

"Suudi Arabistan Mısır'da Durumu Değiştirebilir"

Türkiye Sisi’nin iktidarda olduğu Mısır’ın en büyük muhalifi iken Suudi Arabistan, Mısır’ın bölgedeki en güçlü destekçisi. Ankara ve Riyad’ın Irak, İran, Suriye, Filistin ve Libya meselelerinde aynı görüşleri savunduğunu belirten Erdoğan, Mısır’daki görüş farkının iki ülke arasındaki iyi ilişkilere gölge düşürmediğini söylüyor. Ancak Sisi’nin kaderinin Suudi Arabistan’a bağlı olduğunu da ekliyor, ‘Bana göre Mısır konusunda, en etkin olabilecek olan ülke Suudi Arabistan'dır. Bunu kendileriyle de paylaştım. Eğer burada Suudi Arabistan bir adım atacak olursa, devran tersine dönebilir’.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG