Erişilebilirlik

Mısır'da Şiddet Dinmiyor: 6 Ölü


Mısır’da göreve gelen geçici cumhurbaşkanının halka sakin olma ve şiddetten sakınma çağrısı yapmasına rağmen şiddet yine can aldı

Mısır’da devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin taraftarları ve karşıtları arasında Salı günü de süren çatışmalarda en az 6 kişi öldü, 33 kişi yaralandı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri çatışmaların Muhammed Mursi yandaşlarının düzenlediği oturma eylemi devam ettiği sırada yaşandığını bildirdi.

Pazartesi günü devrik cumhurbaşkanını destekleyenler ve karşı çıkanlar arasında çıkan çatışmalarda en az 4 kişi yaşamını yitirmişti.

Geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur Pazartesi günü geç saatlerde devlet televizyonuna çıkarak, ülkeyi bir sonraki adıma taşıyacak şeyin uzlaşma olduğunu söyledi.

Tüm bunlar yaşanırken İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mursi’nin devrilmesinin ardından artan Hristiyanlara yönelik saldırılarla ilgili Mısır hükümetinden mezhepsel şiddete son verilmesini öncelikli konular arasına alması çağrısında bulundu.

Pazartesi günü Kahire’de basın toplantısı düzenleyen Muhammed Mursi'nin ailesi ise orduyu, devrik cumhurbaşkanını ‘kaçırmakla’ suçladı. Ailesi, 3 Temmuz tarihinden beri görmedikleri Mursi’nin serbest bırakılması için gereken her türlü yasal önlemi alacaklarını söyledi.

Mısır ordusu yetkilileri ise Mursi’nin sağlığının iyi olduğunu, hakkındaki güvenlik tehdidi yüzünden gözaltında tutulduğunu bildirdi.

Devrik cumhurbaşkanının serbest bırakılması için her gün ülke genelinde düzenlenen gösteriler, Muhammed Mursi'nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketi tarafından yürütülüyor.

Muhammed Mursi, Mısır’da uzun yıllar iktidarını koruyan Hüsnü Mübarek’in 2011 yılında istifa etmek zorunda kalmasının ardından demokratik seçimle iktidara gelmiş ilk liderdi. Mursi bu görevde sadece 1 yıl kalabildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG