Erişilebilirlik

Mısır'da Referandum Tarihi Açıklandı


Mısır’da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Cumartesi günü televizyondan yaptığı konuşmada yeni anayasanın 14-15 Ocak tarihlerinde referanduma sunulacağını açıkladı

Mısır’da geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Cumartesi günü televizyondan yaptığı açıklamada yeni anayasanın 14-15 Ocak tarihlerinde referanduma sunulacağını söyledi.

Referandum, Temmuz ayındaki askeri darbeden sonra ülkenin yeniden demokrasiye dönüş sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Anayasa Hazırlık Komisyonu tarafından yazılan taslak, Temmuz ayında darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hazırlattığı taslağın yerini alıyor.

14-15 Ocak tarihlerinde oya sunulacak tasarı, gelecek yıl yapılması planlanan meclis ve başkanlık seçimlerinin yolunu da açmış olacak.

Darbe sonrasında liderlerinin büyük bir kısmı tutuklanan Müslüman Kardeşler’in referandum konusuna nasıl bir tepki vereceği henüz bilinmiyor.

50 üyeli anayasa komisyonu, taslağı bu ay başında tamamlamıştı. Taslakta, Mursi hala görevdeyken geçen yıl kabul edilen son anayasadaki İslamcı hükümler yer almıyor.

Yeni taslak, ordunun bağımsızlığını biraz daha güçlendiriyor. Kadın hakları ve diğer özgürlükleri genişletiyor. Daha önceki taslak meclis seçimlerinin, başkanlık oylamasından önce yapılmasını öngörüyordu. Ancak son taslak başkanlık seçimlerini öne alıyor.

Yeni taslak, dine dayalı partilerin kurulmasını yasaklıyor, savunma bakanının cumhurbaşkanı tarafından değil, ordu tarafından belirlenmesini öngörüyor.

Taslağı hazırlayan komisyonda liberal ve sol görüşlü üyeler ağırlıktaydı. Arap Birliği eski Genel Sekreteri emir Musa başkanlığındaki komisyonda darbeyi destekleyen iki İslamcı üye de bulunuyor.

85 milyon nüfusu olan Mısır’da 50 milyon kayıtlı seçmen var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG