Erişilebilirlik

Mısır'da Öfke Dinmiyor


Tahrir Meydanı'nda Cuma namazından sonra toplanan göstericiler
Tahrir Meydanı'nda Cuma namazından sonra toplanan göstericiler

Mısır’da Çarşamba günü futbol maçında yaşanan vahşetin ardından şiddet olayları değişik kentlerde devam etti. Bugün de üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Güvenlik kuvvetlerinin Port Said’deki futbol maçında 74 kişinin öldüğü izdihamı önlemede yetersiz kalmasını eleştiren Mısırlılar, yeni gösteriler düzenleyerek ülkeyi yöneten Yüksek Askeri Konsey’den yönetimi sivil hükümete devretmesini istedi.

Cuma namazından sonra Kahire’nin ünlü Tahrir Meydanı’nda düzenlenen gösterilerde silah sesleri işitildi, göstericiler polise taşlarla saldırırken, polis de göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Meydan yakınındaki bir hastanede bulunan bir doktor, hastanenin yaralılarla taştığını ve müdahale etmekte güçlük çektiklerini bildirdi.

Gösterilerin neredeyse merkezi haline gelen İçişleri Bakanlığı yakınında bir, Süveyş’te de iki eylemci hayatını kaybetti. Fransız haber ajansı, 30 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Binlerce kişi yine protesto amacıyla İskenderiye kentinde toplandı.

Mısır Sağlık bakanlığı son birkaç günde polisle çatışmalarda 400 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralıların çoğu göz yaşartıcı gazdan etkilendi. Ancak göstericiler polisin gerçek mermi kullandığını iddia ediyor.

Port Said’deki maçta katliama varan izdihamın ardından polis 47 kişiyi gözaltına aldı.

Ülkede ilan edilen üç günlük ulusal yas ise devam ediyor. Askeri Konsey tarafından atanan başbakan, Mısır Futbol Federasyonu yöneticilerini toptan görevden almış, Port Said vali ve emniyet müdürünü de kızağa çekmişti.

XS
SM
MD
LG