Erişilebilirlik

Mısır'da Kriz Görüşmesi


Kahire'nin Tahrir Meydanında polisle çatışan bir gösterici
Kahire'nin Tahrir Meydanında polisle çatışan bir gösterici
Geçen hafta kendi yetkilerini olağanüstü genişleten bir kararname yayınlayan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, Mısır Yüksek Yargı Konseyi’yle bir araya geldi.

Adalet bakanı Mursi’nin Yüksek Yargı Konseyinin yeni yetkilerini sınırlama önerisini kabul edeceğini sandığını söyledi. Mursi’nin sözcüsü de cumhurbaşkanının Mısır halkının krizi aşacağı konusunda çok iyimser olduğunu açıkladı.

Ancak yeni yetki kararnamesi geniş çaplı protestolara yol açtı. Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda günlerdir gösteri yapan muhalif gruplar Mursi’nin kararnameyi tümüyle geri çekmesini istiyor, düzeltmeleri yeterli bulmuyor.
Mursi’nin yayınladığı kararname, hükümetin aldığı kararların mahkemeler tarafından temyize götürülmesini, yargının meclisin üst kanadını dağıtmasını ya da yeni bir anayasa hazırlanmasını imkansız hale getiriyor. Mursi’yi eleştirenler, cumhurbaşkanının selefi Hüsnü Mübarek gibi bir diktatöre dönüşeceği uyarısında bulunuyor.

Kararnamenin geçici olduğunu bildiren Muhammet Mursi ise aldığı kararların Mısır’da yeni bir meclis seçilinceye kadar geçerli olacağını söylüyor. Mursi’nin üyesi olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi’nin sözcüsü, Mısır’da istikrarı sağlamak amacıyla yayınlanan kararnamenin iki ay ya da daha kısa bir süre geçerli olacağını bildirdi.

Washington’da ise Senatör John McCain, Fox Televizyonu’nda yayınlanan söyleşisinde, Mursi’nin yayınladığı kararnamenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa kararnamenin birçok Mısırlıyı ve uluslararası toplumu kaygılandırdığı belirtildi, 2011’deki devrimin amacının iktidar yetkilerinin tek bir kişinin elinde toplanmasını engellemek olduğu hatırlatıldı

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG