Erişilebilirlik

Mısır’da Durum Çok Gergin


Mısır’da Durum Çok Gergin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
Mısır’da Cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren kararnameyi protesto amacıyla Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda yapılan gösteriler sürüyor. Buarada kararname ve anayasa kriziyle ilgili tartışmalar da devam ederken Cumhurbaşkanı Mursi, 15 Aralık’ta yeni anayasa için referanduma gitmeyi planlıyor.

Mısır’da, bir yandan gösteriler devam ederken bir yandan da Mısır Cumhurbaşkanının yetkilerini arttıran kararname ve anayasa krizi demokrasiye geçişle ilgili kaygıları arttırdı. 15 Aralık’ta halkoyuna sunulması beklenen yeni anayasa Mursi’nin kararnamesini geçersiz hale getirebilir.

Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda günlerdir gösteri yapan muhalefet grupları Mursi’nin yetkilerini genişleten kararnameyi derhal geri çekmesini istiyor. Muhalefet, Mursi’yi devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek gibi bir diktatöre dönüşmekle suçluyor.

Buarada Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen göstericilerin mahkeme binasını sarmaları üzerine çalışmalarını süresiz olarak durdurma kararı aldı. Mahkeme Pazar günü, yeni anayasayı hazırlayan köktendincilerin kontrolundaki kurucu meclisin yasallığını görüşecekti. 100 üyeli kurucu meclisin yaklaşık 30 Hıristiyan, liberal ve laik üyesi Cumhurbaşkanı Mursi yanlılarının anayasa yazım sürecini control altına almasını protesto ederek meclis çalışmalarını haftalardır boykot ediyor.

Kahire’deki El-Şark Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi Başkanı Mustafa El-Labbad’e göre, Cumhurbaşkanı Mursi’nin daha dikkatli adımlar atması gerekiyor: “Eğer Cumhurbaşkanı Mursi mantıklı davranıp bu kararnameyi iptal etmezse hem kendi meşruluğuna hem de Müslüman Kardeşler Hareketi’ne gölge düşürmüş olur. Seçimle işbaşına geldiğini unutmaması gerekir. Seçimi o kazandı, Müslüman Kardesler Örgütü değil. Şu anda parlamento da olmadığı için Mısır’da siyasi güçler Mursi’nin İslamcıların çoğunlukta olduğu meclisi geri getirmesinden korkuyor. Bu da siyasi sistem için daha büyük bir tehlike.”

Yayınladığı kararnamenin geçici olduğunu söyleyen Muhammed Mursi ise aldığı kararların sadece yeni meclis seçilinceye kadar geçerli olacağını söylüyor. Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak herhangi bir karar, uzmanlara göre, kendisine olağanüstü yetkiler veren Cumhurbaşkanı Mursi için doğrudan tehdit oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Mursi, Cumartesi günü kurucu meclis anayasa taslağını kendisine gönderdikten sonra bir açıklama yaptı. Mursi, kararnamenin 15 Aralık’ta yeni anayasa için referandum yapıldıktan hemen sonra sona ereceğini açıkladı.

Mursi’nin üyesi olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi Sözcüsü de, kararnamenin amacının Mısır’da istikrarı sağlamak olduğunu savundu, sadece iki ay için geçerli olacağını öne sürdü.
El-Şark Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi Başkanı Mustafa El-Labbad, Cumhurbaşkanı Mursi’nin tehlikeli bir oyun oynadığı görüşünde: “Mısır’da eski yönetimi destekleyenler vardı. Liberaller, solcular vardı, farklı görüşte gruplar mevcuttu. Şimdi birleşik bir cephe var ve giderek güçlendiklerini görüyoruz.”

El-Labbad, “Mursi seçimle işbaşına gelmiş bir cumhurbaşkanı. Yetkileri zaten geniş. Eğer ordu kan dökülmesini önlemek için duruma müdahale ederse bu Mursi için çok kötü olur, Mursi’nin gücü azalır ve bu da onun için iyi sonuçlar getirmez,” şeklinde konuşuyor.

Anayasa taslağı, şeriat ilkelerini yasaların ana kaynağı olarak koruyor ancak radikal grupların istediği gibi bu konuda kesin hükümler getirmiyor.

Mısır’da demokrasinin güçlenmesi için anayasa ve kararname krizinin aşılması gerekiyor. Uzmanlar, bir yandan muhalefetin katılmadığı anayasa sürecinin sağlıklı sonuç vereceğinden kuşku duyarken, bir yandan da cumhurbaşkanının yetki peşinde koşmasını eleştiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG