Erişilebilirlik

Mısır'da 683 Müslüman Kardeşler Üyesine İdam


Mahkeme binası önünde idam kararının açıklanmasından sonra tepki gösteren sanıkların yakınları
Mahkeme binası önünde idam kararının açıklanmasından sonra tepki gösteren sanıkların yakınları
Mısır’da 683 Müslüman Kardeşler üyesi mahkeme tarafından bir polis memurunu öldürme ve şiddet eylemlerine girişme suçlarından ölüm cezasına çarptırıldı.

Yargıç idam kararlarını Pazartesi günü Kahire’nin yaklaşık 200 kilometre güneyindeki Minya kentinde sona eren davada açıkladı.

Dava geçen Ağustos ayında Minya ve diğer kentlerde güvenlik güçlerinin Müslüman Kardeşler yandaşlarının protesto gösterilerini zorla dağıtması sırasında çıkan ve çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olayları nedeniyle açılmıştı.

Geçen ay Minya kentindeki aynı mahkeme aynı suçlardan Müslüman Kardeşler’in 529 üyesini idama mahkum etmişti. Mahkemenin iki günde sonuçlanması uluslararası eleştirilere yol açmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Coville, 529 sanık hakkında iki günde karar verilmesinin adil yargılanma sürecinin öngördüğü temel şartları yerine getirmediğini ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini belirtmişti.

Öteyandan yine Pazartesi günü bir başka mahkeme, 2011’de Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan ayaklanmayı başlatan demokrasi yanlısı hareketi yasakladı.

Mahkeme gerekçe olarak 6 Nisan adlı gençlik hareketinin ülkenin imajına zarar vermesini gösterdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG