Erişilebilirlik

Mısır Ordusu: 'Halka Karşı Silah Kullanmayacağız'


Romanians perform fire stunts during an event to mark Earth Day in Bucharest, Romania, Saturday, March 31, 2012.(AP Photo/Vadim Ghirda)
Romanians perform fire stunts during an event to mark Earth Day in Bucharest, Romania, Saturday, March 31, 2012.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Mısır ordusu, “halkın meşru taleplerini” anladığını ve göstericilere karşı silah kullanmayacağını bildirdi.

Muhalefet Kahire’deki gösteride en az bir milyon kişiyi bir araya getirmeye çalışıyor. Ülke çapında genel grev çağrısı yapılırken, İskenderiye’de de büyük bir gösteri planlanıyor.

Tüm tren seferlerinin durdurulduğu ülkede, İnternet erişimi beş gündür kesik durumda. Özellikle tren seferlerinin durdurulmasının, kırsal kesimden göstericilerin büyük kentlerde toplanmasını önlemek amacıyla yapıldığı iddia ediliyor.

Kahire’de sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler devam etti. Tahrir Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi, 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çekilmesini istedi.

Öte yandan Mübarek’in yeni atadığı Devlet Başkan Yardımcısı, televizyonda yaptığı açıklamada, anayasal ve diğer yasal reformlar için tüm siyasi taraflarla derhal diyalog kurmakla görevlendirildiğini bildirdi. Mübarek’in çok güvendiği yetkililerden biri olan Ömer Süleyman, nasıl reformlar yapılabileceği ve hangi siyasi kesimlerle görüşüleceği konusunda ipucu vermedi.

Wall Street Journal gazetesi, Hüsnü Mübarek görevde kaldığı sürece muhalefetin hükümetle görüşmeyeceğini bildiriyor. Muhalefetin kurduğu özel bir kriz komitesi, dün toplanarak Mübarek’in olası bir şekilde çekilmesi durumunda uygulanacak stratejiyi görüştü.

Ülkenin en büyük muhalefet grubu Müslüman Kardeşler, Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin eski başkanı Muhammed ElBaradey’e destek verdiğini bildirmişti.

Hüsnü Mübarek’in göstericileri yatıştırmak için bakanlar kurulunda değişiklikler yaptığı, yeni içişleri ve maliye bakanları atadığı bildirildi. Ancak dışişleri ve savunma bakanları yerlerini korudu.

Bununla birlikte halk eski cezaevleri genel müdürü General Mahmud Vecdi’nin içişleri bakanlığına atanmasından da memnun görünmüyor.

Binlerce Yabancı Mısır'ı Terketti

Yurtdışında yaşayan Mısırlılar da ülkelerindeki gösterilere destek veriyor. İtalya'nın başkenti Roma'da ülkelerindeki eylemlere destek veren Mısırlılar
Yurtdışında yaşayan Mısırlılar da ülkelerindeki gösterilere destek veriyor. İtalya'nın başkenti Roma'da ülkelerindeki eylemlere destek veren Mısırlılar

Mısır’da yaşayan binlerce yabancı, bir haftadır süren siyasi karışıklık yüzünden ülkeyi terk etti.

Amerika 24 saat boyunca gönderdiği tarifeli uçaklarla bin 200 vatandaşını Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan’a nakletti. Önümüzdeki günlerde Mısır’dan bin 400 Amerikan vatandaşının daha çıkarılması bekleniyor.

Amerika ayrıca, Kahire dışında, İskenderiye, Luksor ve Aswan’da mahsur kalan vatandaşlarını da ülkeden çıkarma planları yapıyor. Amerikan büyükelçiliği kayıtlarına göre Mısır’da 50 bin Amerikan vatandaşı yaşıyor. 2 bin 600 Amerikalı, Mısır’ı terk etmek için Kahire’deki büyükelçiliğe başvurdu.

Amerika dışında Türkiye, Kanada, Hindistan, İsrail, Endonezya ve Çin de vatandaşlarını Mısır’dan çıkarmak üzere uçak yolladı. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Mısır’dan bin 500’ün üzerinde Türk vatandaşının çıkarıldığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG