Erişilebilirlik

Mısır Katar'ı İçişlerine Karışmakla Suçluyor


A Qatari employee of Al Jazeera Arabic language TV news channel passes by the logo of Al Jazeera in Doha, Qatar, Wednesday Nov. 1, 2006. The English language offshoot of Qatar based pan-Arab television news channel Al Jazeera said on Tuesday it will sta
A Qatari employee of Al Jazeera Arabic language TV news channel passes by the logo of Al Jazeera in Doha, Qatar, Wednesday Nov. 1, 2006. The English language offshoot of Qatar based pan-Arab television news channel Al Jazeera said on Tuesday it will sta

Mısır sokaklarında tepki çeken yalnızca El Cezire televizyon kanalı değil. Kanalı destekleyen Katar’a karşı da öfke var

Uzmanlar Katar’ın Ortadoğu’da yıllardır artan siyasi etkisinin önce Tunus ve Suriye ve son olarak da Mısır’da darbe aldığını konuşuyor. Mısır’da Müslüman Kardeşler üzerinde baskı artarken onlara ve dış ülkelerdeki müttefiklerine olan öfke de henüz dinmedi.

Mısır’da bir mahkeme geçtiğimiz günlerde darbeyle iktidardan düşürülen Müslüman Kardeşler’i destekleyen El Cezire’nin Mısır yayınlarına son verme kararı aldı. Ancak Mısır sokaklarında tepki çeken yalnızca kanal değil. Kanalı destekleyen Katar’a karşı da öfke var.

Mısır sokaklarında şoförlük yapan Abu Seyif Mısır’ın hem kanalla, hem de Katar’la ilişkilerin kesilmesi gerektiğini düşünenlerden. Seyif, El Cezire ve Katar’ın tüm dünyayı Mısır’ın aleyhine çevirdiğini düşünüyor.

Arap Baharı’nın başlangıcından beri El Cezire’nin yayınları, Tunus’tan Suriye’ye devrim rüzgarlarının esmesine yardımcı oldu. Kanal Mısır’ın ilk İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin seçilmesini büyük sevinçle karşıladı.

Ancak bugünlerde Tunus ve Libya’da gerginlikler devam ediyor. Suriye’de ise vahşi bir iç savaş yaşanıyor. Mısır’da da Müslüman Kardeşler’in “İslami Projesi” sert bir taşa çarptı.

Siyaset sosyoloğu Sait Sadık, El Cezire’nin Arap Baharı sürecinde kilit olduğunu düşünüyor. Kanalın otokratik rejimlere karşı halkı desteklediğini söylüyor.

Sadık Mısır’da Katar ve El Cezire isimlerinin birbirlerinin yerine geçecek şekilde kullanıldığını belirtiyor. Bazıları Katar’a, ülke iliştirilmiş televizyon kanalı benzetmesini yapıyor.

El Cezire ise taraf tuttuğunu reddediyor ve hiçbir siyasi partinin sözcülüğünü yapmadığını söylüyor.

Ancak Katar’ın gücü, haberciliğin ötesine geçiyor. Libya’da ayaklanmacılara uçak dolusu para yollayan Katar, Suriyeli ayaklanmacılara da silah sağlıyor. Katar’ın doğalgazdan elde ettiği büyük zenginlik, bölgedeki ayaklanmalarda kilit rol oynadı.

Güvenlik uzmanı Seyif El Yazal, Katar’ın Suudi Arabistan’ın rolünü çalmaya çalıştığını söylüyor. Uzman durumdan hem Suudi Arabistan’ın hem de Mısır’ın rahatsız olduğunu, çünkü Katar’ın izlediği siyasetin ülkenin büyüklüğünden çok daha öteye gittiğini belirtiyor.

Katar ne kadar zengin olursa olsun, Suudi Arabistan’la baş etmesi mümkün değil. Suudi Krallığı Mursi görevden alındıktan sonra Mısır’a 5 milyar dolar yardımda bulundu.

Profesör Sadık Suudi Arabistan ve Mısır’ın arasında çok uzun yıllardır süren işbirliğinin Katar’ın önündeki bir diğer engel olduğunu düşünüyor. Bu iki ülke arasında diplomatik alanda her zaman işbirliği olduğunu söyleyen Sadık bunun Suriye, Filistin ya da Sudan’daki olaylarda ortaya konduğunu hatırlatıyor. Sadık bu nedenle Suudi Arabistan ve Mısır’ın arasında bugünkü işbirliğinin yeni bir politika olmadığını, sıra dışılığın Katar kaynaklı olduğunu söylüyor.

Katar şu anda geri çekilmiş durumda. Ancak Mursi hükümetiyle yapılan anlaşma uyarınca Mısır’ın çok ihtiyaç duyduğu doğalgaz ülkeye akmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG