Erişilebilirlik

Mısır'da İktidar Çekişmesi Kızışacak


Kahire - Mısır’da oyların çoğunun sayılmasıyla Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’nin devrim sonrası dönemin ilk cumhurbaşkanı olması bekleniyor. Ancak Mısır’ın yeni lideriyle silahlı kuvvetler arasında ciddi bir iktidar çekişmesi yaşanacağı kesin gibi…

Mısır Yüksek Askeri Konseyi’nin siyasi gücünü pekiştiren açıklaması, Muhammed Mursi’nin zafer ilanını gölgeledi. Her iki gelişme Mısırlı seçmenler arasında şaşkınlık yarattı.

Pazar günü sandıkların kapanmasının ardından, Yüksek Askeri Konsey anayasal bir açıklama yayınlayarak yasama yetkisini devraldığını; ekonominin kontrolünü üstlendiğini ve yeni anayasanın yazılması için atama yapacağını açıkladı. Askeri Konseyin açıklaması eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dönemindeki yapısını koruyan Anayasa Mahkemesi’nin İslamcıların kontrolündeki parlamentoyu feshetmesini izliyor.

Mursi’nin seçimlerde aldığı oy oranı netleştikçe askerler ülkenin gidişatının belirlenmesinde rol alacaklarının işaretini verdi.

General Memduh Şahin, Yüksek Askeri Konseyin parlamentonun yerini aldığını, taslak yasaları Cumhurbaşkanıyla ele alacağını bildirdi. General Şahin, süreci, devlet başkanıyla askeri konsey arasında denge kurulması olarak nitelendirdi.

Mursi’nin Özgürlük ve Adalet Partisi, Askeri Konsey tarafından yapılan açıklamaya direneceklerini sinyalini veriyor. Partinin bazı milletvekilleri Parlamento’nun feshedilmesini tanımadıklarını söylüyor. Bazı milletvekilleri protesto düzenlenmesi çağrısında bulunurken, bazıları meclis binasına girmeye çalışacaklarını açıkladı. Meclis binası halen askerlerin kuşatması altında.

Gelişmelerin üzerine basın açıklaması yapan Mursi itidal çağrısında bulundu, demokratik ve modern bir devlet içerisinde istikrar arayışında olduğunu açıkladı.

Bu arada, Mursi’nin rakibi eski başbakan Ahmet Şefik, seçimlerde önde olduğunu savunuyor ve Müslüman Kardeşlerin adayının seçimleri çaldığını ileri sürüyor.

Seçimlere katılım oranı düşüktü. Gözlemciler, Mısırlı seçmenlerin her iki adaya da mesafeli olduğunu, seçimlere katılım oranının da bunu yansıttığını düşünüyor.

Mısır’daki en büyük siyasi güçlerin – orduyla Müslüman Kardeşlerin restleşmesi bazı gözlemcileri kaygılandırıyor. Gözlemciler ciddi bir siyasi çatışma yaşanabileceğini düşünüyor.

Yüksek Askeri Konseyin açıklamasında yer alan takvime bakıldığında da Mısır’daki siyasi belirsizliğin yıl sonuna kadar süreceğine işaret ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG