Erişilebilirlik

Mısır Hükümetinden Mursi Yanlılarına Son Uyarı


Mısır İçişleri Bakanlığı devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlılarını Kahire’deki protesto kamplarını serbestçe boşaltmaya çağırırken “güvenli çıkış” önerdi.

Televizyonda okunan açıklamada içişleri bakanlığı Rabiya el-Edeviye ve Nahda meydanlarında oturma grevi yapan grupları aklıselime ve ulusal çıkarlara uyarak bu bölgeleri hızla terketmeye çağırdı.
Bakanlık uluslararası itidal çağrıları devam ederken güvenlik yetkililerinin kamplara müdahele planlarını incelediklerini de bildirdi ancak kesin bir müdahele tarihi verilmedi.

Mısır’da ordu destekli geçici hükümet, Çarşamba günü Kahire’nin iki kesiminin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları tarafından işgal edilmesini ulusal güvenliğe yönelik “kabul edilemez tehditler” olarak ilan etmiş ve içişlerine bakanlığına bunlara “son verilmesi” talimatı vermişti.

Güvenlik güçlerinin Kahire’nin doğusundaki Rabaa el-Adaviye camii önünde ve üniversite kampüsü yakınında oturma grevi yapan Mursi yanlılarını dağıtmak için müdahele etmesi büyük çapta kan dökülmesi olasılığı yaratıyor.

Hükümetin açıklamasından hemen önce Mısırlı savcılar Müslüman Kardeşlerin firarda olan ruhani lideri Muhammed Bedii ve grubun iki üst düzey yetkilisi hakkında geçen ay sekiz kişinin öldüğü gösterileri kışkırtma suçundan dava açtı.
Mısır ordusunun Mursi ‘yi 3 Temmuzda devirmesinden beri çıkan şiddet olaylarında bugüne kadar yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunun devrik cumhurbaşkanı yanlıları olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG