Erişilebilirlik

Mısır Güvenlik Kuvvetleri Camiye Sığınanlara Müdahale Etti


Polisler tarafından Fatih Camisi'nden dışarı çıkarılan Mursi yanlıları
Polisler tarafından Fatih Camisi'nden dışarı çıkarılan Mursi yanlıları
Mısır güvenlik kuvvetleri Kahire’de devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi yanlılarının sığındığı Fatih Camisi’ne müdahale etti. Camiyi tahliye eden güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşandı.

Bölgeden ulaşan video görüntülerde güvenlik kuvvetlerinin Ramses Meydanı yakınındaki Fatih Camisi’ne ateş açtığı görüntülerine yer verildi.

El Cezire televizyonunda yer alan bir görüntüde, güvenlik kuvvetlerinin minarenin bir şerefesinden kendilerine ateş açan birine karşılık verdiğini gösterdi. Ancak ilk ateş açanın kim olduğu kesinlik kazanmadı. Camiye sığınanlar, saatlerdir güvenlik kuvvetlerine direniyordu.

Bu arada Kahire'nin diğer bölgelerinde geçici hükümeti protesto eylemleri devam ediyor. Sokağa çıkma yasağına uymayan kalabalıklar, Kahire, İskenderiye ve diğer kentlerde gösteriler düzenliyor. Göstericiler geçen ay askeri darbe sonucu devrilen Müslüman Kardeşler kökenli devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi'nin görevine iadesini istiyor.

Geçici hükümetin Başbakanı Hazım el Biblavi, “uyum ve uzlaşma” sağlamaya çalıştıklarını söylese de bu sürece “ellerine kan bulaşmış kişilerin” dahil edilmeyeceğini açıkladı.

Dün Müslüman Kardeşler yanlıları, “Öfke Günü” adı altında gösteriler düzenlemişti. Kahire dışında Mısır’ın diğer kentlerinde de kanlı çatışmalar yaşandı.

Müslüman Kardeşler yasaklanabilir

Mısır hükümet sözcüsü, dünkü çatışmalarda 173 kişinin öldüğünü, binden fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. Sözcü, ulusal televizyondan yaptığı açıklamada, ölenler arasında güvenlik kuvvetlerinin 57 üyesinin de bulunduğunu sözlerine ekledi. Yalnızca Kahire’de ölenlerin sayısının 95 olduğu açıklandı.

Hükümet sözcüsü Müslüman Kardeşler’i ölü sayısını abartmakla, aynı zamanda karakollara, cezaevlerine ve kiliselere saldırmakla suçladı. Mursi yanlısı bir grup Cuma günkü çatışmalarda ölenlerin sayısını 213 olarak açıkladı.

Sözcü Şeref Şevki, Müslüman Kardeşler hareketini dağıtma konusunda çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Mısır’da, Çarşamba gününden bu yana çıkan şiddet olaylarında 700’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG