Erişilebilirlik

Mısır’daki Gösterilerde Şiddet Tırmanıyor


Ülkeyi düzeltme sözüyle bir yıl önce iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Muhamet Mursi’nin yandaşları ve karşıtlarının düzenlediği gösterilerde ölü ve yaralı sayısı artıyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin destekçileri ve karşıtlarının, kitlesel gösteriler düzenlemeye hazırlandığı Kahire’de geniş güvenlik önlemleri alındı. Başkentte olası şiddet olaylarının yarattığı gerginlik havası hakim.

Binlerce Mursi yandaşı bugün sokaklara döküldü. Cuma namazı için cami önünde toplanan kalabalık sık sık şeriat yanlısı slogan attı, Cumhurbaşkanı Mursi’nin meşru yönetimini korumak için sokaklarda eylemlerine devam yemini etti.

Öte yandan Kahire’nin muhalefet sembolü Tahrir Meydanı’nda toplanan Mursi karşıtları ellerinde Mısır bayraklarını sallayarak, cumhurbaşkanına istifa çağrısında bulundu.

Muhalefet, Mursi ve bağlı olduğu siyasi hareket Müslüman Kardeşler’in, Mısırlı laiklerin haklarını ellerinden almaya çalışmakla suçluyor. Mursi karşıtları erken seçim çağrısı da yaptı.

Mursi’nin istifasını isteyen ve Tahrir Meydanı’nda toplanan muhalefet yandaşlarının sayısı giderek artarken, Mursi karşıtı bir diğer gösteri, Mısır’ın ikinci büyük kenti İskenderiye’de yapıldı.

Muhalefet, iktidarının birinci yıldönümü olan 30 Haziran Pazar günü Mursi’nin istifası ve erken seçim talebiyle daha büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

Mısır’da askeri yetkililer, taraflara şiddetten uzak durma ve aralarındaki görüş ayrılıklarını diyalog yoluyla çözme çağrısı yapıyor. Ancak dün Müslüman Kardeşler’e destek veren bir kişi gösterilerde çıkan olaylar sonucu hayatını kaybetti.

İskenderiye’deki çatışmalarda ise en az 36 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Ülkenin diğer bölgelerinde Mursi destekçileri ve karşıtları yaşanan çatışmalarda ise en az üç kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Kahire yakınlarındaki Müslüman Kardeşler siyasi bürosu ateşe verildi.

Müslüman Kardeşler hareketinden çıkan Muhammet Mursi, adil ve özgür kabul edilen seçimin ardından 30 Haziran 2012′de Mısır’ın ilk İslamcı Cumhurbaşkanı olmuştu. Mursi, muhalefet tarafından ülkeyi siyasi istikrarsızlığa ve ekonomik çöküşe sürükleyerek, halkı kutuplaştırmakla suçlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG