Erişilebilirlik

Mısır'daki Durum İsrail'le İlişkileri Etkiler mi?


Mısır'daki Gelişmeler İsrail'le İlişkileri Etkiler mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Amerika ve Mısır arasındaki ilişki büyük ölçüde Mısır’ın İsrail’le barış anlaşması imzalaması ve barışın devamı için Mısır’a verilen mali yardım üzerinden yürütülüyor. Ancak bölgedeki kargaşa bu ilişkiyi değiştirebilir

İsrail, Amerika-Mısır ilişkilerinin temel taşını oluşturuyor. Mısır 1979’dan bu yana İsrail’i tanımasının karşılığı olarak Amerika’dan, büyük kısmı askeri olmak üzere, yıllık 1 milyar dolardan fazla yardım alıyor.

Ancak Amerika’nın önünde bir ikilem var. Normalde Amerika orduların yönetime el koymasını darbe olarak değerlendirir. Yasal olarak yardımın kesilmesi gerekiyor. Ancak Mısır’a yapılan yardım uzun yıllar boyunca Amerika’nın bu ülke üzerinde etki sahibi olmasını ve Mısır’ın güvenilir bir müttefik sayılmasını sağladı.

Bu belirsizlik, Amerika Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’ye zor anlar yaşattı.

Sözcü, “Mısır’da yaşananların darbe olup olmadığı konusunda fikir beyan edecek misiniz” sorusuna “Bu konuda bir tanımlama yapmama kararını aldık” diye yanıt verdi.

Kimseyi kızdırmayan bir siyaset izlenmeye çalışılsa da ilişkiler gergin. Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah El-Sisi birçok üst düzey general gibi Amerikan Savaş Akademisi’nde eğitim almış. Ancak son günlerde Amerika’yı dışlar bir tavır takınıyor. Üstüne üstlük Körfez ülkelerinden gelen 12 milyar dolarlık kaynak Amerikan yardımının önemini azalttı.

Taraftarları Amerika’nın Mursi’nin görevden alınmasını kabul ederek büyük bir hata yaptığını düşünüyor ve Mursi’nin İsrail- Filistin gerilimi konusundaki kilit rolüne dikkat çekiyor.

Muhammed Soudan Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadından: “İsrail Gazze’ye saldırdı. O da bu sorunu 48 saat içinde çözdü. Şimdi Gazze halkıyla çok iyi ilişkilerimiz var. Ayrıca El Fetih’le olan uzlaşma sürecine de yardımcı olabiliriz.”

Ancak bazılarına göre, Amerika’nın Mısır’ı kimin yönettiği konusunda kaygılanması yersiz. Farklı söylemlere rağmen ordu da Mursi hükümeti de İsrail’le olan barış anlaşmasında değişiklik yapmaya yanaşmadı.

Arap dünyasındaki karışıklık ise Arap-İsrail düşmanlığını arka plana itti. Siyaset uzmanı Sait Sadık şu anki diğer sorunların İsrail konusuna yeni bir bakış açısı getirdiğini ve artık barış zamanının geldiğini söylüyor: “Arap-İsrail savaşının kıyamet gününe kadar devam etmesine izin verilemez. Bunu bitirmemiz, sonunu görmemiz gerekiyor.”

Bu da Mısır’da etkisi azalsa da İsrail’in müttefiki Amerika için çok iyi bir gelişme olur.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG