Erişilebilirlik

Mısır’da Al Jazeera Muhabirlerine 7 Yıl Hapis


Yalan haber yayınlama suçlamasıyla yargılanan üç Al Jazeera çalışanına yedişer yıl hapis cezası verildi
Yalan haber yayınlama suçlamasıyla yargılanan üç Al Jazeera çalışanına yedişer yıl hapis cezası verildi

Mısır’da bir mahkeme Müslüman Kardeşler’i destekledikleri ve yalan haber yayınladıkları gerekçesiyle yargılanan üç Al Jazeera çalışanına yedişer yıl hapis cezası verdi

Uluslararası kamuoyunun da yakından takip ettiği davada yargılanan ve iddiaları reddeden gazeteciler Pazartesi günü başkent Kahire’de hakim karşısına çıktı. Avustralyalı Peter Greste, Mısır asıllı Kanadalı Muhammet Fehmi ve Mısırlı Baher Muhammet isimli gazeteciler, Katar merkezli Al Jazeera televizyonu için çalışıyordu.

Çalışanlarıyla ilgili iddiaları reddeden Al Jazeera Genel Müdür vekili Mustafa Souag, kararı “sürpriz” olarak niteledi ve Al Jazeera çalışanlarının serbest bırakılması için başlattığı uluslararası kampanyaya devam edeceğini kaydetti.

Al Jazeera İngilizce yayınlar servisi yöneticilerinden Al Anstey ise, gazetecilerin “ortada en ufak bir kanıt” olmadan yargılandıklarını ve bundan sonra mantıklı olan tek şeyin, bu karardan geri dönülmesi olduğunu söyledi.
Tutuklu gazetecilerden birinin Avustralya vatandaşı olması nedeniyle, Canberra yönetimi de davayı yakından takip ediyor. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, mahkemenin bu kararının Mısır’ın demokrasiye geçiş iddiasını destekleyen bir adım olmadığını söyledi.

Al Jazeera çalışanı üç gazeteci, Mısır yönetimi tarafından ülkedeki büroları kapatıldığı için çalışmalarını sürdürdükleri Kahire’deki otelde Aralık ayında gözaltına alınmıştı.

Mısır’da mahkeme geçen hafta 10 aydır hapiste tutuklu bulunan bir başka Al Jazeera çalışanını serbest bıraktı. Abdullah Elşami isimli gazeteci, tutukluluğunu protesto amacıyla Ocak ayında açlık grevine başlamıştı.
Mısır’da Muhammet Mursi’nin devrilmesinden bu yana, yönetim Müslüman Kardeşler’e yönelik operasyonlar sürdürüyor. Hareketin önde gelen tüm liderleri tutuklandı.

Mursi’nin devrilmesinin ardından yeni anayasa hazırlandı ve Sissi, kendisini iktidara getiren seçimlerde büyük oy aldı. Ülkede bu yıl genel seçimler yapılması planlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG