Erişilebilirlik

Mısır’ın Yeni Cumhurbaşkanı Hükümet İçin Kolları Sıvadı


Mısır'ın seçimle görev başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, hükümeti kurma çalışmalarına vakit kaybetmeden başladı.

Mursi’nin önünde ulusal bölünmeleri aşmak ve tüm Mısırlıları dini seçimleri, cinsiyetleri ve başka farklılıklarına bakılmaksızın eşit olarak temsil edileceklerine inandırmak gibi zorlu bir görev var.

30 Haziran'da yapılacak yemin töreni ile göreve başlaması beklenen Mursi, Müslüman Kardeşler ve Özgürlük ve Adalet Partisi’ndeki görevinden istifa etti.

Ancak Mısır’ın yeni cumhurbaşkanının elinde gerçekte ne kadar güç barındırabileceği hala bir soru işareti. Zira iktidardaki Askeri Konsey, bir süre önce parlamentoyu fesh ederken cumhurbaşkanlığı görevlerinin önemli bir bölümünü üstlenmişti.

Cumhurbaşkanlığına seçildiğinin açıklanmasının ardından Mısır Devlet televizyonundan halka seslenen Mursi, savaş için değil barış için seçildiğini söyledi. Muhammed Mursi ayrıca Mısır’ın yaptığı tüm uluslararası anlaşmalara saygılı olduğunu da vurguladı.

ABD Başkanı ve BM Genel Sekreteri’nden Kutlama

Başkan Barack Obama, Muhammed Mursi'yi telefonda kutladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama, telefonda Washington’un Mısır'ın demokrasiye geçişini desteklemeye devam edeceğini söylediği. Başkan Obama’nın ayrıca seçimi kaybeden eski başbakan Ahmet Şefik'i de aradığı ve başarılı seçim kampanyası nedeniyle kutladığı öğrenildi.

Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi tebrik edenler arasında BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da yer adlı. Ban, Mısırlıların daha fazla demokrasi, insan hakları ve müreffeh bir Mısır yaratılması için her türlü çabayı göstereceğine inandığını söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG