Erişilebilirlik

Minneapolis Polisi Yine Bir Siyahı Vurdu Protestolar Başladı


ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kenti yakınında 20 yaşındaki bir siyahın polis tarafından trafikte durdurulması ve vurularak öldürülmesinden sonra protesto eylemleri başladı. Polis kalabalığa gözyaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti.

Minneapolis'in banliyölerinden Brooklyn Center'daki eylemler, George Floyd'u öldürmekle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin'in Pazartesi günkü duruşmasının yapılacağı mahkeme binasına sadece 16 kilometre uzaklıkta patlak verdi.

Pazar gecesi Brooklyn Center Polis Teşkilatı binasının dışında konuşlanan polis, göstericilere plastik mermi ve kimyasallarla müdahale etti. Göstericiler polise taş, çöp ve su şişeleri fırlattı.

Brooklyn Center Belediye Başkanı Mike Elliott, Pazartesi sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bölge Eğitim Müdürlüğü de ”tedbir” amacıyla Pazartesi günü derslerin yüz yüze yerine online olarak yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

Minnesota Valisi Tim Walz ve ailesi, öldürülen siyahın 20 yaşındaki Daunte Wright olduğunu açıkladı. Vali Walz, yaptığı açıklamada, "eyaletin bir başka siyahın hayatının polis tarafından sona erdirilmesinin acısını yaşarken" yeni patlak veren eylemleri yakından takip ettiğini söyledi.

Minnesota Kamu Güvenliği Daire Şefi John Harrington, düzenlediği basın toplantısında, Pazar gece geç saatlerde Brooklyn Center Polis Teşkilatı etrafında toplanan 100 ila 200 göstericinin polise ellerindeki nesneleri fırlattığını söyledi. Göstericiler, daha sonra polis tarafından dağıtıldı.

Polise ve yerel basında çıkan haberlere göre bir başka protestocu grup, bir alışveriş merkezinde yaklaşık 20 işyerine saldırdı, bazı işyerleri yağmalandı.
Polis karşıtı göstericiler, son günlerde, George Floyd'u öldürmekle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin'in üçüncü haftasına giren ceza davası nedeniyle Minneapolis'te protesto eylemleri düzenliyor.

Polis tarafından vurularak öldürülen Daunte Wright'ın annesi Katie Wright, Pazar öğleden sonra oğlundan bir telefon aldığını, oğlunun telefonda kendisine, otomobilinin dikiz aynasına asılı koku nedeniyle polis tarafından trafikte durdurulduğunu söylediğini anlattı. Otomobillerin dikiz aynasına koku aksesuarı takmak, Minneapolis eyaleti yasaları uyarınca yasak. Anne Wright, telefonda, polisin oğluna aracından çıkmasını söylediğini duyduğunu belirtti.

"İtiş-kakış seslerini ve polisin 'Daunte, kaçma' dediğini duydum" diyen Katie Wright, gazetecilere yaptığı açıklamada, telefonun kapandığını, daha sonra oğlunun numarasını yeniden aradığında telefonu kız arkadaşının açtığını ve Daunte'nin sürücü koltuğunda öldüğünü söylediğini kaydetti.

Brooklyn Center Polisi'nden yapılan açıklamadaysa polisin yerel saatle 14.00'ten hemen önce trafik kuralı ihlali nedeniyle bir kişiyi durdurduğunu ve hakkında tutuklama kararı olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Açıklamaya göre polis tutuklamaya çalıştığı sırada sürücü otomobilinin içine girdi. Bir polis memuru, açıklamada kimliği belirtilmeyen sürücüyü vurdu. Vurulan kişi otomobiliyle bir süre ilerledi, ancak bir başka araca çarptı ve olay yerinde hayatını kaybetti.

Polis açıklamasına göre her iki memurun da üniformaları üzerindeki kameralar, olay sırasında kayıttaydı. Minnepolis Cezai Tutuklama Dairesi, olayı soruşturduğunu bildirdi.

Medeni haklar örgütü Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) Minnesota eyaleti şubesi, bir başka bağımsız dairenin daha olayı soruşturması gerektiğini açıkladı ve Wright'ın vurulduğu anı gösteren video kaydının derhal yayınlanmasını talep etti. ACLU açıklamasında "Polisin aracı durdurmak için dikiz aynasından sallanan otomobil kokusunu bahane ettiği, polisin siyahları hedef almak için bunu sıklıkla yapmasından derin kaygı duyulduğu" kaydedildi.

Polisin Wright'ı vurduğu nokta yakınlarında toplanan protestocuların coplu ve zırhlı polise öfkeyle bağırdığı, bazılarının iki polis aracın zarar verdiği görüldü.

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, polisin kalabalığa plastik mermiyle karşılık verdiğini, plastik mermilerin en az iki kişiye isabet ettiğini, bu kişilerden birinin başından yaralandığını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG