Erişilebilirlik

Milletvekilleri Londra’da İnsan Haklarını Tartıştı


HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan, CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan ve CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, Londra’da konuştu ve daha çok demokrasi ve insan hakları çağrısında bulundu.

Moderatörlüğünü Kırkısrak Dayanışma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güven'in üstlendiği panele, HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan, CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan ve CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm konuşmacı olarak katıldı.

Demokrasinin insan haklarını daha etkin kılmak için güvenli bir ortam sağladığını belirten Ahmet Güven, bu temel alınarak bakıldığında Türkiye'de demokrasiden ve insan haklarından söz etmenin mümkün olmadığını savundu. Güven, AKP hükümetinin Türkiye'de yaşayan azınlıklar başta olmak üzere farklı din ve inançtan kendileri gibi düşünmeyen herkesi düşman gören bir politika izlediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Selina Doğan muhalefetin çok daraltıldığı bir siyasal dönemden geçildiğini belirterek tüm demokrat güçlerin desteğini alarak Türkiye siyasetindeki mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

Hangi devlet modeli ve hangi demokratik yapı

Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan son olayların bir vahşet niteliği taşıdığını belirten Halkların Demokratik Partisi İzmir milletvekili Müslüm Doğan, siyasal İslamın Türkiye’yi yeni bir devlet modeliyle karşı karşıya getirdiğini söyledi.

Müslüm Doğan şöyle konuştu: "Devletin belki bir sınıfın diğer bir sınıf üzerinde egemenlik aracı olarak niteliği değişmedi ama araçları ve kurumları değişti, biz bunun farkına varamadık. Sendikalara bakın, meslek örgütlerinin örgütlenmesine bakın gerçekten son derece önemli bir şekilde bir gerilik var. Geldiğimiz noktada Kürt halkına karşı yeni bir savaş modeli deneniyor, siviller katlediliyor, kentler yok ediliyor. 760 tane sivil katledildi, Çocuk kadın demeden. Yaralılar Cizre'nin ortasından alınamıyor, hangi devlet modeli böyle hangi demokratik yapı bunu bu şekilde bakabilir önlemler olabilir. Demokratik bir ulus yaratmak için bir araya gelmemiz lazım bizim, halklar, inançlar, farklılıklar, farklı uluslardan, milliyetlerden, İnsanların ortak vatanda yaşayan insanların bir araya gelerek, demokratik ulus temelinde geleceğimizi inşa etmemiz gerekiyor."

HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan konuşmasında öz yönetim kavramının yerelde kendini yönetmek anlamına geldiğini ve insanların kendilerini yönetmesinin doğal bir kavram olduğunu söyledi.

‘TBMM çaresiz’

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, acı ve gözyaşının sürekli devam ettiği bir ülkeden geldiklerini belirterek, böylesi bir dönemde parlamentoda olmalarına rağmen bir çok şeyi yapamamanın çaresizliğini yaşadıklarını söyledi.

Mehmet Tüm konuşmasına şöyle devam etti: "Parlementoda ne yaparsak yapalım televizyonlar vermiyor. Onun dışında AKP'nin sayısal çoğunluğundan dolayı istediğimiz soru önergesini verelim, istediğimiz yasa tasarısını verelim, eller kalkıyor ve reddediliyor.”

Mehmet Tüm, “Şu anda zaten fiilen bir başkan var, Erdoğan ülkede tek adam, parlamentoyu devredışı bırakmış, yargı yok, insan hakları yok” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan CHP ve HDP milletvekilleri bir günlük İngiltere ziyaretinin ardından Londra'dan ayrıldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG