Erişilebilirlik

İslamcı Militanlar Timbuktu Şehrinde Türbelere Saldırıyor


Mali’nin Timbuktu şehrinde İslamcı militanlar üç gündür tarihi eserlere saldırıyor. Gördü tanıkları, el kaide yanlısı Ensar el Din örgütünün 15. yüzyıldan kalma Sidi Yahya Camisine saldırdığını ve kutsal sayılan kapısını yıktığını bildirdi.

Timbuktu şehrindeki evliya türbelerini hedef alan militanlar tarihi eserlere kürek ve kazmalarla saldırıyor.

Afrika’nın batısında bulunan Mali’nin en önemli şehirlerinden biri olan Timbuktu BM Dünya Mirasları listesinde bulunuyor. Dünya Mirasları merkezinden Lazare Eloundou, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, saldırıların bir trajedi olduğunu söyledi: “Bu Afrika için bir trajedi çünkü bu miras Afrika’nın tarihini yazmasına olanak tanıyordu. Afrika kültürünü Timbuktu’nun zenginlikleriyle özdeşleştiriyoruz. Bu saldırılar açıklanamaz, kabul edilemez.”

Mali’deki geçici hükümetin sözcüsü Hamadoune Toure, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurmayı düşündüklerini söyledi.

Timbuktu’daki türbelere düzenlenen saldırıları Amerikan yönetimi de kınadı.

Timbuktu, 15. ve 16. yüzyıllarda Afrika kıtasında İslam dininin merkezi olarak biliniyordu.

Timbuktu’da kütüphanelerde ve din adamlarının koruması altında binlerce tarihi elyazması ve eser var.

İslamcı militanlar, ayrılıkçı Tuareg militanlarıyla birlikte Mali’nin kuzeyini kontrol altına almış bulunuyor. İki grubun şeriat yönetimi konusunda anlaşmazlık nedeniyle ayrıldığı ancak İslamcıların kuzeydeki büyük şehirleri ele geçirdiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG