Erişilebilirlik

‘Milli Eğitim’de Hala Tarikatçı-Cemaatçi Yapılar Destekleniyor’


15 Temmuz Darbe Girişimi, hiç kuşkusuz en büyük darbeyi eğitime vurdu. Darbe girişimi sonrası çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle 37 binden fazla öğretmen ya meslekten ihraç edildi ya da açığa alındı.

Konuyla ilgili en son resmi bilgi Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından verildi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Canikli, “Bugüne kadar 27 bin 715 öğretmen meslekten ihraç edilmiştir. Bugün itibariyle 9 bin 465 öğretmen açığa alınmıştır. 455 öğretmen şu ana kadar göreve iade edildi,” dedi.

Gülen cemaatine yakın olduğu bilinen Aktif-Sen üyesi olan ya da geçmişte olmuş öğretmenler, FETÖ kapsamında meslekten ihraç edildi.

Açığa alınan öğretmenlerin büyük çoğunluğunu ise Diyarbakır, Mardin, Hatay, Batman ve Van’da görevli KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyesi öğretmenler oluşturuyor.

Eğitim-Sen: “Keyfi kararlarla öğretmenler açığa alınıyor”

Eğitim-Sen’e göre ise açığa alınan öğretmen sayısı 9.465 değil 11.301. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, öğretmelerin hukuksuz keyfi kararlarla açığa alınması sonucu, 1 milyonu aşkın öğrencinin yeni eğitim öğretim yılına öğretmensiz başladığını söyledi.

Hükümetin eğitim alanına müdahale biçimini eleştiren Karaca, “Darbe biçimine biz de karşı çıktık ama hükümet darbe sürecinden sonra oluşan durumu kendisi için fırsata çeviriyor. AKP’nin kendi istediği toplumsal modelin yaratılması ile ilgili kamuda ciddi adımlar atılıyor. Kapatılan cemaat okullarının ihtiyaç olan okullara dönüştürülmesi gerekirken imam hatip okullarına dönüştürülüyor. Bu okullara hiçbir hukuksal karşılığı olmayan imam hatip fen lisesi veya imam hatip sosyal bilimler lisesi gibi levhaları asılıyor,” dedi.

Kamuran Karaca: “Hükümet 15 Temmuz’dan ders çıkarmazsa yarın başka bir dini yapı Gülen cemaatinin yaptığını yapar”

Eğitim-Sen’in Perşembe günü açığa alınan öğretmenlerin göreve iadesi için Danıştay’a başvuracağını söyleyen Karaca, hükümetin 15 Temmuz öncesi kaldığı yerden devam ederek eğitim alanında gerçekleştirdiği uygulamaların Türkiye’nin normalleşmesini engelleyeceği görüşünü savundu: “Darbeyle ilgisi olmayan demokrat ve laik kesimler hedefe konuyor. Bu durum Türkiye’de çok büyük çalkantıların süreceğine işaret ediyor. AKP’nin en temel yanlışlarından biri tarikat, cemaat adı altındaki çıkar çetelerine ülkeyi teslim etmesiydi. Okul müdürü olmak için, KPSS’de yüksek puan kazanmak için o tezgahlardan geçmek gerekiyordu. Bugün baktığımızda aynı uygulamaların başka cemaat ve tarikatlar lehine sürdüğünü görüyoruz. Bundan ders alınmazsa dün Gülen cemaatinin yaptığını yarın başka bir cemaat ya da tarikat yapabilir.”

Geçtiğimiz yıllarda Aktif-Sen ve Memur Sen’in askeri ve polis okullarına alınacak öğrencileri bile belirlediğini ifade eden Eğitim-Sen Başkanı, 10 yıl önce 40 bin üyesi olan Memur-Sen’in şimdilerde 900 bin üyeye sahip olmasını da hükümetin verdiği desteğe bağladı.

Eğitim-Sen’in açığa alınan öğretmenlerin görevlerine döndürülmesi için verdiği mücadeleye en büyük destek CHP ve HDP’den geliyor.

CHP’li Ağbaba: “Laik bilimsel eğitimi yıkmak için Eğitim-Sen’e saldırılıyor”

Bugün beraberinde bir heyetle birlikte Eğitim-Sen’i ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin laik, bilimsel ve çağdaş eğitimi yıkmak için KHK’lar yoluyla Eğitim-Sen’e saldırdığını söyledi.

Ağbaba, “Hükümetin, darbeleri ve darbeci anlayışları durdurmak için laik eğitime sarılması gerekir ama bunu yapmak yerine Eğitim-Sen üyesi öğretmenleri hedef alıyor. 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname de Anayasa’ya aykırı,” dedi.

HDP’li Baluken: “Milli Eğitim Bakanlığı itirazları 10 gün içinde sonuçlandıracak”

HDP de ihraç edilen ve görevden alınan öğretmenler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.

Twitter’dan bu konuyla ilgili açıklama yapan an HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Bakanlık yetkililerine hukuka aykırı şekilde ihraç edilen, açığa alınan eğitim emekçilerinin bir an önce göreve iadesi için dosya sunuldu. İller düzeyinde yaşanan sorunlar ve adaletsizlikler de Bakanlık yetkililerine iletildi. MEB yetkilileri bu bilgiler doğrultusunda süreci hızlandıracaklarını ve bir hafta- on gün içerisinde sonuçlandıracaklarını ifade ettiler. Beklentimiz eğitim emekçileri üzerindeki hukuksuzlukların giderilmesi ve sendikal faaliyetlerin suç gerekçesi yapılmamasıdır,” dedi.

Eğitim-Sen YÖK önünde protesto düzenliyor

Eğitim-Sen, haksız yere üniversiteden atılan akademisyenlerin üniversitelerine dönmesi, ÖYP düzenlemesinin durdurulması ve akademisyenlere iş güvencesi talebiyle Yüksek Öğretim Kurumu’nun önünde Perşembe günü basın açıklaması yapacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG