Erişilebilirlik

Mide Küçültme Ameliyatlarının Yan Etkisi


Gastrik bypass ameliyatları aşırı obez olan ve diyetle zayıflayamayan kişiler için giderek daha yaygın olarak kullanılıyor. Doktorlar mide küçültme ameliyatlarının aynı zamanda kalp hastalıkları ve diyabete karşı da bir koruyucu olabileceğini söylüyor. Ancak geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırma, bu ameliyatın zararlı bir yan etkisi olduğunu gösteriyor.

Lisa Streb gastrik bypass ameliyatından sonra 45 kilo zayıflamış: “Kendimi daha iyi hissediyorum. Daha çok enerjim var. Herşeyi yapmak istiyorum. Yorgun değilim, tek düşüncem yemek değil.”

Streb, ameliyattan önce çok iyi bilgilendirildiğini, aşırı alkol kullanımına karşı uyarıldığını, bunun da çok yararlı olduğunu söylüyor: "Alkolün mideme zarar verebileceğini söylediler. Ben de midemi korumak istediğim için çok dikkat ediyor, alkol kullanmıyorum.

Araştırmaya Amerika’da 10 hastanede mide küçültme ameliyatı geçiren 2,500 hasta katılıdı ve ameliyatın alkol ve bağımlılık riskini arttırıp arttırmadığı incelendi.

Pittsburgh Üniversitesi’nden Wendy King, araştırmanın yazarlarından biri. King, “Ameliyattan sonraki bir yıl içinde, hastalarda önemli bir değişiklik olmadı ancak ikinci yılın sonunda yüzde 10,7’si alkole ilgilerinde öncesine oranla yüzde 50’lik artış olduğunu bildirdi,” şeklinde konuşuyor.

Araştırmaya katılan hastaların yüzde 70’i, Amerika’da çok yaygın olarak yapılan Rouxeny adlı mide küçültme ameliyatı yani gastrik bypass geçirmişti.

Bu ameliyat, karın kesilerek olduğu gibi, küçük bir kesikten ışıklı laproskopik bir kablo sokularak da yapılabiliyor.

Midenin kese denilen küçük bir bölümü mideden kelepçeyle ayrılarak ince bağırsağa bağlanıyor. Bağırsak da kısaltılıyor. Rouxeny tipi mide kelepçeleme ameliyatı geçiren hastalarda yiyecekler ve alkol, hızla ince bağırsağa geçiyor ve sindirme süresi çok kısalıyor.

Araştırmacılar, hastaların alkol miktarını kontrol etmekte zorlandığını ve bu yüzden sarhoşluk sınırına daha hızlı ulaştığını söylüyor.

Araştırmacılara göre, Ayarlanabilir Gastrik Bantlama adı verilen başka bir tip mide küçültme ameliyatı geçiren hastalar bu sorunu yaşamıyor. Bu ameliyatta mide kesilmiyor, ince bağırsak da kısaltılmıyor. Wendy King açıklıyor: “Bariatrik bypass geçirmeyi düşünen bütün hastaların ameliyatın olası riskleri konusunda uyarılması gerekir.”

Araştımanın sonuçları Amerikan Tıp Dergisi’nde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG