Erişilebilirlik

Michigan’da Valinin Sıkı Corona Önlemlerine Tepki 


ABD’nin Michigan eyaletinde göstericiler Vali Gretchen Whitmer’ın Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında uyguladığı ''evde kal'' önlemlerini protesto etti. Önlemlerin eyaletin ekonomisine zarar verdiğini savunanlar, ellerinde ABD bayraklarıyla yürüyerek ve araçlarından korna çalarak valinin kararına tepki gösterdi. Eyalet meclisi önlerine gelen bazı göstericilerin silahlı olduğu görüldü.

Protestocular ''Trafiği Tıkama Operasyonu'' adını verdikleri protestoda ellerinde ''Karantinaya son'' ''Özgürlüğümüz için savaşacağız'' yazılı pankartlar taşıdı.

Michigan ABD’de Corona virüsü enfeksiyon sayısının en hızlı arttığı eyaletlerden biri. Virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 1800’e yaklaştı.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması beklenen Joe Biden’ın başkan yardımcısı adayı olarak değerlendirdiği iddia edilen Demokrat Vali Gretchen Whitmer, salgın sebebiyle uygulanan ''evde kal'' emrini Nisan ayı sonuna kadar uzatma kararı yüzünden eleştiriliyor.

Vali Whitmer, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında eyalette ekonominin aşamalı olarak yeniden faaliyete geçirileceğini söylemiş, buna ilişkin sürecin somut verilere bakılarak yürütüleceğini vurgulamıştı.

Michigan’ın Demokrat Valisi geçen haftalarda Corona virüsü salgını sebebiyle Cumhuriyetçi Başkan Trump ile yaşadığı tartışmayla gündeme gelmişti. Başkan Trump, Mart ayında düzenlediği basın toplantılarından birinde, bazı eyalet valilerinin Corona salgınıyla mücadelede federal hükümet tarafından atılan adımları yeterince takdir etmediğinden yakınmış, aynı basın toplantısında Vali Whitmer için ''Michigan’daki kadın'' ifadesini kullanmıştı.

Cumhuriyetçi Altı Kongre üyesinden mektup

Michigan’da Cumhuriyetçiler, Demokrat Vali’ye yönelik eleştirilerin dozunu da arttırmış durumda. Altı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Vali Whitmer’a bir mektup göndererek, ekonomide büyük sektörleri gereksiz yere kapatmak ve halkın hayatına kısıtlama getirmek yerine ''evde kal'' emrinde değişikliğe gitmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Başkanı Ronna McDaniel da Twitter’dan paylaştığı mesajda Vali Gretchen Whitmer’ın Michigan’ı bir polis eyaletine çevirdiğini savundu, ''Gretchen, Başkan Yardımcılığı için kendini göstermeyi bırak ve işini yap'' diye yazdı.

2016 yılında Donald Trump’ın Michigan’da başkanlık seçimi kampanyasını yöneten Scott Hagerstrom, Michigan sakinlerinin valinin yetkisini aştığı görüşünde olduğunu söyledi. Hagerstrom, ''Göle tekne getirmek yasak ama kano serbest. Mağazalara gidemezsiniz ama marijuana alabilirsiniz'' sözleriyle uygulanan önlemlerin tutarsız olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG