Erişilebilirlik

Florida Uluslararası Üniversitesi FIU Türk Öğrencileri Bekliyor


Florida Uluslararası Üniversitesi FIU Türk Öğrencileri Bekliyor
Florida Uluslararası Üniversitesi FIU Türk Öğrencileri Bekliyor

Amerika’da yüksek öğretim görmek isteyen yabancı öğrencilerin seçim yapmaları son derece zor. Üniversitelerin eğitim kalitelerinden, kurulu oldukları şehir, kültür ve ekonomik alt yapısı ve uygun programları olup olmadığına kadar pek çok konuda karar verilmesi gerekiyor. Ve tabi en önemlisi de, devlete bağlı bile olsa her biri ücretli olan bu üniversitelerin, ne kadar harç miktarı istediği ve kabul almak için gereken şartların ne olduğu. Tüm bunlar, yüksek eğitim programı seçmede etkili faktörler. Amerika’nın Sesi’nden Özge Övün, Florida’nın en büyük kamu üniversitesi olan FIU’nun Miami kampüsünü gezdi ve Türk öğretim görevlileri ile öğrencilerden okulu tanıtmasını istedi.

Florida’da kurulu olan, Amerika’nın ve eyaletin en büyük üniversitelerinden FIU, yabancı öğrenciler için bir cennet. Birçok farklı alanda yüksek öğrenim programı bulunan FIU, gelirinin önemli bir bölümünü eyaletten alıyor. Bir kamu üniversitesi olan okul, Miami’de 220 hertarlık alana kurulu iki ana kampüse sahip. FIU aynı zamanda Miami’nin, kamu alanında ilk ve tek, dört yıllık eğitim veren araştırma üniversitesi. Bu nedenle de uluslararası alanda gördüğü ilginin yanı sıra yerel öğrencilerden de çok sayıda başvuru alıyor. FlU’da mühendislik dallarından, tıp fakültesine; konservatuvardan diğer sosyal alanlara kadar her konuda lisans ve lisans üstü program bulmak mümkün. Okulun harç bedeli, akademik alana göre belirleniyor. Düşük gelirli ailelerden gelen ya da gelişmekte olan ülkelerden kabul alan öğrenciler için çoğu zaman burs imkanı sağlanıyor.

Okulun en büyük özelliklerinden biri de, Amerika’nın tatil cenneti Miami’de kurulu olması. Palmiye ağaçları içindeki kampüste, dört mevsim yazı yaşayan öğrenciler, Miami’nin tropikal iklimi ve doğal güzellikleriyle her daim içiçe olabiliyor. Dersler dışında sosyal aktiviteleri ve eğlence hayatı, FIU öğrencilerini çeken özelliklerin başında. Ancak kentin ulaşım sorunu ve pahalı olması özellikle yurtdışından gelen öğrenciler için bir dezavantaj.

FIU’da İngilizce Fakültesi’ne bağlı Dilbilimleri Bölüm Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Feryal Yavaş, Türk öğrencilerin daha çok mühendislik ve diğer sosyal alanlara ilgi gösterdiğini, dilbilimi ve eğitim fakültelerinde çok fazla Türk öğrenci bulunmadığını belirtiyor. Eğitim fakültesinde master öğrencisi Çiğdem Çatmalı ise, Amerika’da ve Miami’de öğrenci olmanın avantaj ve dezavantajlarından bahsediyor. Amerika’da okumanın bazı zorlukları olduğuna işaret eden Çatmalı, FIU’da öğrencilerin kendilerini yalnız hissetmediğini ve hocaların her konuda destek olduğunu söylüyor. Çatmalı, okulu diğer Türk öğrencilere tavsiye edebileceğini belirtiyor. Uluslararası İlişkiler Bölümünde doktora yapan Engin Erdem ise, FIU’nun araştırma imkanlarının fazlalığına değiniyor ve bunun önemli bir avantaj olduğunu kaydediyor.

FIU’nun en fazla rağbet gören bölümlerinin başında mühendislik dalları geliyor. İnşaat Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Emre Bayraktar, FIU’nun genel özelliklerinden şöyle anlatıyor: “Burada çok çeşitli yerlerden gelen öğrenci gruplarımız mevcut. Öğretmenlerimiz de değişik ülkelerden gelmekte. Ayrıca burada öğrenciler için çeşitli burs olanakları var. Ayrıca, üniversitemiz Miami’de araştırma yapan tek devlet üniversitesi.” FIU’nun özel üniversitelere göre harç miktarının da düşük olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Emre Bayraktar, “FIU Türk öğrenciler için Miami’deki tek opsiyon,” şeklinde konuşuyor.

Mühendislik dalında yüksek öğrenim gören öğrenciler arasında Türkler yoğunlukta. Bunlardan biri, Çetin Canbek. Dr. Emre Bayraktar’ın da öğrencisi olan Çetin, okulda Türk hocalarının olmasından memnun. Bir doktora öğrencisi olan Gülbin Özcan ise, okulun ders profilini ve yabancı öğrencilerin fazla olmasını övüyor.

FIU Mühendislik Fakültesi’nin en kıdemlı Türk öğretim görevlilerinden biri. Prof. Dr. Sabri Tosunoğlu. Tosunoğlu, aynı zamanda okulda Türk öğrenci derneğinin kurulmasına da ön ayak olan isim. Makine Mühendisliği bölümünde robotik çalışmalar yürüten Prof. Tosunoğlu şöyle konuşuyor: “FIU’da Makine mühendisliği bölümünde 16 yıldır öğretim üyeliği yapıyorum. Mühendislik fakültesi bizde oldukça geniş. 5-6 bölüm var. Makine mühendisliği bunlardan en büyüğü. Çok başarılı programlarımız var. Öğrenci sayımız devamlı artıyor. Mezunlarımız güzel işler buluyorlar. Bu da bizim için övünç kaynağı oluyor.” Türk öğrencileri Florida Uluslararası Üniversitesi’ne başvurmaya davet eden Tosunoğlu, Amerika’nın en büyük yüksek öğrenim kurumlarından biri olan okulun, öğrenciler iyi bir fırsat ve kaynak yarattığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG