Erişilebilirlik

'Seçimlerden Sonra Olacaklar Önemli'


'Seçimlerden Sonra Olacaklar Önemli'
'Seçimlerden Sonra Olacaklar Önemli'

Amerika’da uzmanlar 12 Haziran seçim sürecini yakından izliyor. Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Michael Werz, seçimlerden sonraki sürecin önemli olduğunu; bu bağlamda Milliyetçi Hareket Partisi’nin alacağı sonucun merakla beklendiğini kaydetti.

Washington’daki Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Michael Werz, 12 Haziran seçimlerinin önemli olduğunu, ancak bununla birlikle seçim sonuçlarının Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) açısından büyük bir sürpriz niteliği taşımadığını söyledi: “Önemli bir seçim olduğunu düşünüyorum. Hemen herkes iktidardaki AKP’nin büyük bir zafere ulaşmasını bekliyor. Esas merak edilen Milliyetçi Hareket Partisi’nin barajı aşıp aşmayacağı… İkinci soru Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) nasıl bir performans göstereceği… Burada bu partinin daha fazla sandalye elde etmesi bekleniyor. Washington’dan baktığımızda daha da önemli olan, seçimlerden sonra ne olacağı… AKP söz verdiği gibi anayasa reform projesini başlatacak mı? Bu sürece toplumun geniş bir kesimini dahil edecek mi?”

Werz, seçimlerden sonra başlaması beklenen anayasa süreci açısından en önemli faktörün seçimlerde MHP’nin elde edeceği sonuçlar olduğunu anlattı: “Parlamento’da temsil edilen bir MHP ile meclis dışı kalan bir MHP arasında büyük fark olacaktır. Bu, iki konu açısından belirleyici olacak: anayasa reformu ve Kürt sorunu; yani Kürtlerin Türk toplumuyla daha fazla bütünleşmesi ve haklarının verilmesi… MHP’nin meclis dışı kaldığı bir ortamda bu iki konuda kolay bir şekilde mesafe alınması beklenemez. Çünkü MHP, bu konuda Türk toplumunun modernleşmesiyle sonuçlanacak bir bütünleşmeye gidilmesi veya bu konuda herhangi bir ödün verilmesine güçlü bir şekilde muhalefet edecektir.”

MHP’nin seçimlerde elde edeceği sonucun bundan sonra yaşanacaklar açısından belirleyeceği olacağını çoğu uzman kabul ediyor. Michael Werz, AKP’nin güçlü bir şekilde zafere ulaşmasıyla iktidarını pekiştireceğini söylüyor. Ancak Werz, Washington’da seçim listesi konusunda kaygılar oluştuğunu da söyledi: “Washington’da kaygı duyduğumuz veya sıkça gündeme getirdiğimiz bir diğer konu şu: AKP adaylarını açıkladığında Washington’da yakından tanınan bazı isimleri listesi dışı bıraktı. Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan milletvekili olmayacak. Eski dışişleri bakanı ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış dışarı itildi. Türk Amerikan ilişkilerinin önde gelen destekçilerinden Dışişleri Komisyonu üyesi Suat Kınıklıoğlu da parlamentoda olmayacak. Liste daha da uzun. Bunun gibi bazı üst düzey deneyimli dış politika uzmanlarının artık AKP içinde yer almayacağı olması nasıl yorumlanmalı?”

Werz, bununla beraber Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun milletvekili seçilmesiyle hem Bakanlar Kurulu’nda hem dışarıda konumunu güçlendireceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG