Erişilebilirlik

MHP’den İhraç Edilen Halaçoğlu: ‘Suikast Endişesi Taşıyorum’


YUSUF HALACOGLU
YUSUF HALACOGLU

MHP Disiplin Kurulu, üç milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ile Sinan Oğan’ı partiden ihraç etti. Silifke’de saldırıya uğradıklarını hatırlatan Halaçoğlu, referandum yaklaştıkça gerilimin daha da artmasından kaygı duyuyor. Kayseri milletvekili, “suikast olabileceği endişesini taşıyorum” dedi.

Referandumda “evet” kararı alan Milliyetçi Hareket Partisi’nde sular durulmuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Anayasa Değişikliği oylamaları sırasında “hayır” oyu veren ve referandumda da “hayır” vereceklerini açıklayan Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile eski Iğdır milletvekili Sinan Oğan'ın partiden ihraç edildi.

İhraç edilen isimlerden Prof. Halaçoğlu, 15 yıl boyunca Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yaptıktan sonra 2011 yılında Kayseri birinci sıradan milletvekili seçilmiş, MHP Grup Başkan Vekilliği görevini üstlenmiş ve 2015 yılında partinin TBMM Başkanı adayı olmuştu.

Halaçoğlu: Türkiye’nin beka sorunu varsa referandum neden 2,5 sene sonra uygulamaya konacak?

Anayasa değişiklikleri sırasında MHP yönetimiyle ters düştüğü için partiden istifa etmek isteyen ancak MHP lideri Bahçeli tarafından bu isteği geri çevrilen Halaçoğlu, Amerika’nın Sesi’ne o görüşmede neler olduğunu anlattı.

“Bütün mesele şu, beni ikna edebileceğini düşündü ama ikna edemedi. Evet demesinin gerekçesini bana anlatmasını istedim. Bana ‘Türkiye’nin beka sorunu var’ dedi.Bu Türk milletinin bekasıysa 14 senedir bu beka sorunu yaratan hükümetle nasıl işbirliği yapacağız? Beka sorunu varsa ve acilse bu referandum neden 2,5 sene sonra uygulamaya konuyor? Referandum terör sorunu bitirecekse neden hemen terör bitirilemiyor da 2,5 sene bekleniyor? Tatmin edici bir cevap alamadım. Çok önemli değil böyle bir karar almaları, çünkü partiler üstü bir mücadele veriyoruz.”

Halaçoğlu’nun “partiler üstü mücadele veriyoruz” dediği isimlerden biri de Kasım 2016’da yine Disiplin Kurulu kararıyla MHP’den ihraç edilen Prof. Ümit Özdağ. Her iki isim Mersin’in Silifke ilçesinde 100 kişilik bir grup tarafından protesto edilmişti.

Halaçoğlu: Saldırı ve ihraçların nedeni ‘hayır’ların fazla olması

Kendilerini “Ülkücü” olarak tanımlayan yaklaşık 100 kişilik bir grup “Hareket’in lideri Devlet Bahçeli” olarak slogan atıp kısa süreliğine kürsüye ele geçirdikten sonra kısa süreli gerginlik yaşanmış daha sonra bu kişiler takviye polis güçleri tarafından dışarı çıkarılmıştı.

“Silifke’de saldırdılar, Anamur ve Adana’da provokasyona teşebbüs ettiler ama olmadı. Silifke’de biraz da polisin ihmali ile bizi taciz etmek istediler. Kaçmamızı istediler. Ama koltuklarımızda oturduk. İçişleri Bakanı’nı aradık ve bunun üzerine tedbir alındı. Biz bir kampanya yürütüyor ve ‘hayır’ diyoruz. Onlar da ‘evet’ desinler bizim müdahalemiz söz konusu olmaz. Biz parti veya kişiyi hedef almadığımız söyledik. Bugün bütün bu ihraçlar, saldırıların nedeni evetlerin fazla olması ama korkunun ecele faydası yok. Milletten korkmayacaksınız.”

“Bu saldırıları yapanlar her şeyi yaparlar”

Bu referandumdaki Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin parlamenter demokrasiden uzaklaşarak hızla “tek adam” rejimine dönüşeceğini savunan Halaçoğlu, kampanya sürecinde hayırların evetlerden fazla görünmesinin yeni provokasyon ihtimallerinin önünü açabileceği endişesini taşıdığını söyledi.

Kayseri milletvekili, “Yasama, yürütme, yargı tek elde toplanıyor. Meclis fonksiyonunu yitiriyor. Bakın ABD’ye kuvvetler ayrılığı var, yargı Trump’a karşı görüş bildirebiliyor. Başkanlık sistemi o, bizde yapılmak istenen tek adam rejimi. Ben bu endişeleri Anayasa üzerindeki tehlikeleri işaret ediyorum. Bu saldırılar bir yana daha kötü olaylardan endişe ediyoruz, çok tedirginiz. Mesela suikast endişesi taşıyoruz. Bana bize değil ama toplumda derin infial uyandıracak kişilere yönelik de olabilir. Bu saldırıları yapanlar her şeyi yaparlar” dedi.

Özdağ ve Halaçoğlu’nun başına gelen engellemelerin benzerlerini diğer muhalifler de yaşadı.

2016 yılının Eylül ayında MHP’den ihraç edilen genel başkan adaylarından Meral Akşener’in Şubat ayında Çanakkale’de konuştuğu salonda elektrik kesildi, bugün ihraç edilen bir diğer genel başkan adayı Sinan Oğan da geçtiğimiz Pazar günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde konuşma yaptığı sırada kürsüsü bir saldırgan tarafından devrildi.

Bahçeli: Her yer oyun, her yer tiyatro, ülkücü yaparsa yarım yapmaz

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda MHP’li muhalif isimlerine yönelik protestoların düzmece olduğunu belirtti.

Bahçeli, Birisi dümenden kürsüye saldırtır, birisi ışıkları söndürtür, diğerleri küçücük salonu sabote ettirir. Her yer oyun, her yer tiyatro. Dedim ya, ülkücü yaparsa yarım bırakmaz. Yine aynı görüşteyim, yine aynı noktadayım. Uyarıyorum, sabırları zorlamanın sonu iyi değildir. Anayasa’yı okumadan hayır turuna çıkan, yeni sistemi hiç bilmeyen zavallı siyaset anlayış ve savruluşundan kurtulmak için evet diyeceğiz.16 Nisan’da koskoca evetle millet ve devlet hayatını sarmış paslı tahakküm zincirlerini kıracağız. Bundan rahatsız olanlar ise çıldırıyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG