Erişilebilirlik

MHP’deki Muhalefet Yargı Kararıyla Resmen Sona Erdi


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) için yürütülen liderlik yarışı bugün yargı kararıyla resmen sonlandırılırken; Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan’ın yeni bir siyasi parti kurup kurmayacağı tartışılıyor.

MHP çatısı altında 7 Haziran 2015 genel seçimleri sonrasında Devlet Bahçeli’nin “koalisyon hükümeti” kurulmasına karşı tavır alması üzerine yoğunlaşan parti içi muhalefet, bugün yargı kararıyla yeni bir yön arayışına girmek durumunda. MHP’de muhalif isimlerce genel başkanlık seçimi ve tüzük değişikliği için düzenlenen olağanüstü kurultay girişimi, bugün resmen sona erdi. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, bugünkü kararıyla 19 Haziran 2016’da gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Kurultay’ı iptal etti ve söz konusu kurultayda alınan kararlar hakkında “yok hükmünde” tespiti yaptı. Böylece Bahçeli’ye muhalefet sürecinde MHP’den ihraç edilen isimler Meral Akşener, Sinan Ogan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’ın öncülüğündeki kurultay süreci Yargıtay aşamalarından sonra bugünkü yerel mahkeme kararıyla noktalandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, ilk değerlendirmesinde, “Tarlalarda yapılan kongrelerden sonuç alınamayacağını belli çevrelerin artık öğrenmesi lazım. MHP'yi mahkeme koridorlarına düşürenlerin asıl amacı iç muhalefet değildi. MHP'yi ya yok etmek ya da teslim almaktı, bu karar buna da set çekmiş oldu” dedi.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından 24 Mayıs 2016’da verilen karar uyarınca Çağrı Heyeti söz konusu kurultayı toplamıştı. MHP parti delegelerince yoğun katılım gösterilen 19 Haziran 2016’daki MHP 6. Olağanüstü Kurultay’ında parti tüzüğünde de önemli değişiklikler yapılmıştı.

Muhaliflerden yargıya “adalet” tepkisi

MHP’de liderlik yarışındaki muhalif isimler ise, yargı kararına ilişkin ilk görüşlerini Twitter aracılığıyla paylaştı.

Türkiye’deki milliyetçi, sağ kesimler açısından en güçlü lider adayı olarak yorumlanan Meral Akşener, Twitter hesabından “Kongre iptal oldu. Tam 10 dakikada dava bitti. 10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi.700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna El-Fatiha” mesajını paylaştı. Akşener, sonrasındaki yazılı açıklamasında, yargı yoluyla parti kongresine engelleme yapılabileceğini ancak zamanı gelmiş bir düşünceyi önlemeye ne yargı ne de kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

MHP’de genel başkan olmak için yarıştaki isimlerden Sinan Oğan da, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız kurultay AKP'nin talimatlandırılmış hakimlerince iptal edildi. Kurultay kararları yok sayıldı. Bu karar göstermiştir ki, Türkiye'de Adalet iktidarın emrindedir. Adalet, hakimlerin vicdanları yerine Hükümet’in talimatıyla yapılıyor. Dün FETÖ'nün emrine giren Adalet bugün AKP'nin emrindedir. Bugün en acil konu Adalet'i iktidar ve FETÖ tahakkümünden kurtarmaktır. Adalet'i tahakkümden kurtarmadan Türkiye normalleşemeyecek, ülkede demokrasi sağlanamayacaktır. Talimatlandırılmış emir kulu hakimler ve mahkemeler, MHP delegesinin özgür iradesinin üstünde değildir, olamaz. MHP'de Ülkücü İrade'yi hakim kılana ve Türkiye'de de Adalet’i tesis edene kadar mücadelemiz sürecektir. Türkiye'de ‘Adalet’ kelimesini görünce artık benim aklıma bir partinin isminin içindeki bir kelime ve komşumuz Adalet teyze geliyor” dedi.

Muhaliflerden ve ülkücü camiadan Koray Aydın ise, Twitter’da “Ülkücü iradenin haklı talepleri karşısında, parti yönetiminin tutumu ve nihayetinde yargının bugün verdiği karar vicdanları yaralamıştır. Olağanüstü kurultay taleplerinin haksız şekilde engellenmesi, sadece Ülkücü Hareket için değil, Türk demokrasisi için de büyük kayıptır. Parti içi demokrasiye darbe vuran ve hak arama yollarını tıkayan tutum ve kararlar, Türk siyasetinde kötü birer emsal olarak anılacaktır. Ettiğimiz yemin gereğince Türk milleti, MHP ve Ülkücü Hareket için mücadelemiz son nefes, son nefer ve son damla kana kadardır’” mesajını yazdı.

Muhalif adaylardan Bağımsız Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da, “Türkiye'de adaletin olmadığını biliyorduk.10 dakikada verilen MHP kurultayının iptali kararı sadece adaletin olmadığı gerçeğinin altını çizdi” açıklamasını yaptı.

MHP’de bugüne kadar neler oldu?

MHP, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde TBMM’deki sandalye sayısını 53’ten 80’e ve oy oranını da yüzde 13.01’den yüzde 16.29’a yükseltmişti. Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran’dan sonra koalisyon ortaklığına yönelik ‘hayır’ demesi tepkiyle karşılanmıştı. Ardından MHP, muhalefet cephesi olarak CHP ve HDP ile birlikte TBMM Başkanlığı seçimini kaybetmişti. Bu gelişmeler sonrasındaki 1 Kasım Genel Seçimleri’nde MHP’nin, sandalye sayısı 40’a ve oy oranı ise yüzde 11,90’a düşmüştü. Bu nedenle partide kan değişimi gerektiği yönündeki tartışmalar başlamışken; Bahçeli, 10 Kasım 2015’te “MHP 12. Olağan Kurultayı” için 18 Mart 2018 tarihini açıkladı. Ancak muhalif isimler, bu tarihi “çok geç” olarak nitelendirerek, genel başkanlık yarışını başlattı.

Başkanlık yarışında Oğan, Aydın ile Akşener ve milletvekili olan tek aday Özdağ, ortaklaşa hareket etme kararı aldı. Muhalifler, tüzük değişikliği konusunda olağanüstü kurultay çağrısı için 543 delegeden imza topladı. Kurultay çağrısıyla ilgili 543 imza, MHP Genel Merkezi’ne 15 Ocak 2016’da sunuldu. Devlet Bahçeli ise, mevcut tüzük uyarınca 275 delege imzasıyla olağanüstü kurultay toplanması mümkün olmasına rağmen muhalifleri “ihanetle” suçladı ve MHP’nin 18 Mart 2018’te kurultay yapmasında ısrar etti.

Bahçeli tavrını değiştirmeyince muhalifler, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 5 Şubat 2016’da dava açtı. Bu kapsamda, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan 2016’da “Kurultay Çağrı Heyeti”ni görevlendirdi. Bu karara karşı MHP Genel Merkezi, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan 2016’da Tosya ve Gemerek asliye hukuk mahkemelerince Ankara’daki mahkeme kararına karşı tedbiren durdurma kararı alındığını açıkladı. MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut da, Yargıtay’ın kararının beklenmesi için İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Böylece Çağrı Heyeti’nin 15 Mayıs 2016’da Ankara’da gerçekleştirmek istediği olağanüstü kurultay, Ankara Valiliği tarafından polis müdahalesiyle engellendi.

Sonrasında Yargıtay 18. Hukuk Dairesi ise, 24 Mayıs 2016’da Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını onadı. Bu karar çerçevesinde; Çağrı Heyeti, 19 Haziran 2016’da MHP 6. Olağanüstü Kurultay’ını gerçekleştirmiş ve parti tüzüğü delege oylarıyla değiştirilmişti.

Bu olağanüstü kurultaya karşı MHP Genel Merkezi ise, hukuki süreci Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Cemal Enginyurt üzerinden davacı olarak başlatmıştı.

Enginyurt’ın avukatı İbrahim Ethem Yiğit’in yanı sıra MHP Genel Merkezi’nin avukatı Bulut’un da müdahil olduğu dava sürecinde bugün Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi muhaliflerce yapılan kurultayı iptal kararına imza attı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG