Erişilebilirlik

MHP’de Kaç Adayla Kurultay Olacak?


Yargıtay’ın parti tüzüğü uyarınca aldığı kararı bugün açıklaması üzerine MHP Genel Merkezi, 26 Haziran veya 10 Temmuz’da genel başkan seçimi yapılacak şekilde olağanüstü kurultay yapılacağını bildirdi.

O süreye kadar partinin muhalif adayları hakkında “tedbirli ihraç talebiyle” disipline sevk işlemi yapılırsa bu durumda kurultayda “tek aday” ile mi seçime gidileceği merak konusu oldu.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını onadı. Daire Başkanı Mustafa Aysal, kararı oybirliğiyle aldıklarını açıkladı. Böylece Yargıtay son kararıyla MHP ile ilgili “tüzük kurultayı” sorununda nihai sözü söylemiş oldu.

Yargıtay’ın kararını, bugün öğleden sonra açıklaması zamanlama açısından da tartışma yarattı. Türkiye’de son aylarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın olası halk oylaması veya seçim nedeniyle milliyetçi oylar açısından MHP’de yönetim değişikliği istemediği iddiası gündemdeydi. MHP Genel Başkanı Başkanı Bahçeli, bugün sabahki grup konuşmasında, “başkanlık sistemi” karşılığında Saray ile pazarlık yapıldığı iddiasını sert bir üslup ile yeniden yalanladı. Bahçeli, şunları dile getirdi:

“MHP’nin hem başkanlık sistemi hem partili cumhurbaşkanlığı konusundaki yaklaşımları nettir. Başkanlık sisteminin bize göre mahzurları çoktur. Türkiye’de yapılması gereken, var olan sistemi daha işler hale getirmektedir. Kahramanlıklarla temelleri kazınmış bir sistemi fiilen bozmak ve itibarsızlaştırmak görevi ve makamı ne olursa olsun kimsenin yararına olmayacaktır. Türkiye’de aklı başında hiç kimsenin başkanlık sistemini savunduğu görünmemiştir. Tahribatları onarmaya hem hazırlıklı hem kararlıyız ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz ne de isteğimiz vardır. İlkelerimizi ve sözlerimizi yutmamızı kimse beklememelidir.”

Bahçeli’nin konuşmasının ardından Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin, beş üye imzasıyla tüzük kurultayına onay kararı vermesi dikkat çekti. Öncesinde Yargıtay’ın, 3’e karşı 2 oy ile “onama” verebileceği ancak kararsız 1 üye nedeniyle her an denge değişimi yaşandığı gündeme gelmişti. Yargıtay’ın bu iddia gündemde iken kararını ertelemesi ve ardından MHP ile ilgili kararını bugün vermesi “zamanlama” nedeniyle yeni yorumlara yol açtı.

MHP nasıl seçimli olağanüstü kurultay yapacak?

Yargıtay kararı üzerine MHP Genel Merkezi’nde Devlet Bahçeli ve kurmay ekibi toplantı yaptı. Bu sırada TBMM’de 65. Hükümet programının okunmasına ve Bahçeli’nin ilkesel olarak böylesi önemli oturumlarda Meclis’te olmayı tercih etmesine rağmen MHP sıralarında boş koltuklar göze çarptı.

Akşam saatlerinde, MHP Genel Başkanı Bahçeli, 26 Haziran veya 10 Temmuz’da “seçimli olağanüstü kurultay” düzenlenmesine karar verdi. Bu kararı Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın kamuoyuna duyurdu. Yalçın, Bahçeli’nin kararını şöyle açıkladı:

“Yargıtay 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin vermiş olduğu MHP'nin olağanüstü kongreye gitmesi kararını onaylamıştır. Başlangıçtan beri ifade ettiğimiz ve Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi MHP yargı kararlarına saygılıdır. Aynen Yargıtay’ın vermiş olduğu kararı da saygıyla karşılıyoruz. Bu karar sonrasında tüzüğümüzün 63. Maddesi’nin Genel Başkanımıza verdiği yetkiye dayanarak; Sayın Genel Başkanımız biraz önce bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 10 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır. Sayın Genel Başkanımız bu kararı öncelikli olarak Başkanlık Divanı’na sonra MHP MYK’ya taşımak suretiyle kendi teklifinin bu organlardan geçmesini talep edecek. Söz konusu tarihlerde Ankara Arena'da kongre yapılmak üzere salon kiralanmıştır. 63. Madde’nin 3. Fıkrası’na dayanarak ifadeye çalıştığımız bu husus, bundan sonraki aşamada Başkanlık Divanı ve MYK'da görüşülmek suretiyle karar çıkarılacaktır. Bu tüzük kongresi değil, seçimli kongre olacaktır.”

Şimdi MHP’de muhalif adaylar Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ’ın, “tedbirli ihraç talebiyle” disipline sevk edilmesi ihtimali söz konusu. Bu konu, daha önce Bahçeli’ye sorulduğunda zamanı geldiğinde gerekli işlemin yapılabileceğini ifade etmekle yetinmişti. Dolayısıyla Yargıtay’ın kararı ardından MHP’de disiplin süreci işletilip işletilmeyeceği merak edilmeye başlandı.

Peki süreç nasıl gelişmişti?

MHP, 7 Haziran Genel Seçimleri sonucunda TBMM’deki sandalye sayısını 53’ten 80’e, oy oranını da yüzde 13.01’den yüzde 16.29’a yükseltmişti. Bahçeli liderliğindeki MHP’nin 7 Haziran’dan sonraki süreçte koalisyon ortaklığına yönelik ‘hayır’ demesi tepkiyle karşılanmıştı. Ardından MHP, muhalefet cephesi olarak CHP ve HDP ile birlikte TBMM Başkanlığı seçimini kaybetmişti. Bu gelişmeler sonrasındaki 1 Kasım Genel Seçimleri sonucunda MHP’nin, sandalye sayısı 40’a ve oy oranı ise yüzde 11,90’a düşmüştü.

Kamuoyunda partide kan değişimi gerektiği yönündeki tartışmalar başlamış iken Bahçeli, 10 Kasım 2015’te “MHP 12. Olağan Kurultayı” için 18 Mart 2018 tarihini belirledi. Bunun üzerine milletvekilliğinden uzaklaştırılmış Koray Aydın, Sinan Oğan ve Meral Akşener parti içi muhalefet sürecini başlattı.

Başkanlık yarışında Oğan, Aydın ile Akşener ve milletvekili konumundaki tek aday Ümit Özdağ, ortaklaşa hareket etme kararı aldı ve tüzük değişikliği, olağanüstü kurultay çağrısı için 547 delegeden imza topladı. Parti içi muhalefet, kurultay çağrısıyla ilgili imzaları MHP Genel Merkezi’ne 15 Ocak 2016’da sundu.

Devlet Bahçeli, mevcut tüzük uyarınca 275 delege imzasıyla olağanüstü kurultay toplanması mümkün olmasına rağmen muhalifleri “ihanetle” suçlayarak, MHP’nin 18 Mart 2018’te kurultaya gideceğinde ısrar etti.

MHP’de mevcut bin 212 delege aleyhine genel merkez tarafından yaptırımlar uygulandığı iddiası da gündemde.

Yargıda karar aylardır düğümlenmişti

Muhalifler, Bahçeli tavrını değiştirmeyince Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 5 Şubat’ta dava açtı. Mahkeme, 8 Nisan’da “Kurultay Çağrı Heyeti” olarak Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’i görevlendirdi. Süreçte, Erel’in başkanlığını yürüttüğü Aksaray teşkilatı ise genel merkez tarafından kapatıldı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin bu kararına karşı MHP Genel Merkezi Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan’daki basın toplantısında, Tosya ve Gemerek asliye hukuk mahkemelerince Ankara’daki mahkeme kararına karşı tedbiren durdurma kararı aldı. MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut da, Yargıtay’ın kararını beklemek gerektiği yönünde gereği için İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu.

Son olarak 15 Mayıs’ta gerçekleştirileceği açıklanan olağanüstü kurultay ise, Ankara Valiliği’nce polis müdahalesiyle engellendi.

Bahçeli “olağanüstü” seçilmişti

Partideki kurucu lider Alparslan Türkeş’in vefatından sonra 18 Mayıs 1997’de yapılan MHP 1. Olağanüstü Kongre’de yaralanmalı kavgalar yaşanmış ve sonuç alınamamıştı. 6 Temmuz 1997’de MHP 2. Olağanüstü Kongre toplandı. Bu kongrede Bahçeli, oy çokluğuyla Türkeş’ten sonra MHP’nin ikinci genel başkanı oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG