Erişilebilirlik

MHP Almanya Mitinglerini Başlattı


MHP: 'Seçmen Oynanan Oyunun Farkında'
MHP: 'Seçmen Oynanan Oyunun Farkında'

Oberhausen kentinde konuşan MHP llideri Devlet Bahçeli Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘tek adam diktatörlüğü, tahtsız ve taçsız sultanlık peşinde koşmakla' suçlarken başkanlık sisteminin Türkiye’yi bölünmeye götüreceğini de öne sürdü.

Türkiye'deki 7 Haziran genel seçimleri öncesi Türk siyasilerin Almanya'daki mitinglerinin startını dün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Düsseldorf kentinde gerçekleştirilen mitingle verdi. Bugün ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli meydanlara inişini Almanya’da başlatan isim oldu.

Avrupa Türk Konfederasyonu tarafından Oberhausen şehrindeki 13 bin kişilik Arena salonunda düzenlenen ‘Türkiye Sevdası Kutlu Yürüyüş Şöleni’ etkinliğine katılan Bahçeli, Avrupa’da yaşayan Türklerin ‘başkalaşmaya, erimeye, asimilasyona cesaretle’ direndiğini ve göçün üzerinden 54 yıl geçmiş olmasına rağmen ‘ülkelerinden kopmadığını, kimliklerinden ödün vermediklerini’ söyledi ve ‘Türk milletinin Avrupa’ya mühür vurmuş güçlü nefesi, yılmayan neferlerisiniz’ şeklinde konuştu.

Oberhausen Arena'da sahnenin arkasında Türk ve Alman bayraklarının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk, Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterlerinin asılı olduğu dikkati çekerken, Bahçeli 1915 olaylarının birçok ülke tarafından ‘soykırım’ olarak tanımlanmasını ve bu bağlamda AKP hükümetinin tavrını sert sözlerle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Başbakan olarak Ermenistan’a bir ‘özür mektubu’ yazdığını savunan MHP Genel Başkanı Bahçeli, ‘Ermeni çetelerinden özür dileyenlere karnımız toktur. İstanbul'daki Meryem Ana Kilisesi'nde 1916'dan bu yana ilk kez bakan takviyeli ayin düzenleyenlerden öğreneceğimiz bir şey de yoktur.‘ şeklinde konuştu.

Alman Cumhurbaşkanı Gauck’u Berlin Katedralinde düzenlenen törende yağtığı konuşmadan ötürü eleştiren Bahçeli ‘Almanya Federal Cumhurbaşkanı’nın, Türk tarihine ve Türk milletine karşı suçlama yarışına girmesi kabullenilmesi mümkün olmayan bir gaflettir. Akıl hastanelerinde gaz verilerek katledilen 80 bin hastanın, çingene diyerek kıyılan 500 bin kişinin ve toplama kamplarında soykırıma tabi tutulan milyonlarca farklı inanç grubundaki insanların kanı ve vebali bizi suçlayanların üzerindedir.’ dedi.

Devlet Bahçeli konuşmasının ağırlıklı bölümünü ise, ‘başkanlık’ sistemine ayırdı. Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tek adam diktatörlüğü, tahtsız ve taçsız sultanlık peşinde koştuğunu’ iddia eden Bahçeli, ‘başkanlık’ sisteminin Türkiye’yi bölünmeye götüreceğini de öne sürdü.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasında partisinin seçim vaadlerine ve projelerine girmemesi dikkat çekti. MHP’nin seçim beyannamesinin '3 Mayıs Türkçülük Günü'nde tanıtılması bekleniyor.

Bu arada Bahçeli, Oberhausen’deki konuşması öncesinde, Avrupa Türk Konfederasyonu’na bağlı Mönchengladbach Türk Kültür Ocağı'nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Bahçeli, buradaki kısa konuşmasında da 7 Haziran Genel Seçimlerini çok önemsediklerini, bu seçimlerde Türkiye'nin geleceğinin belirleneceğini ifade etti.

Almanya’da Devlet Bahçeli’den sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olacak. Davutoğlu, gelecek hafta 3 Mayı Pazar günü Dortmund'ta 15 bini aşkın kapasiteli Westfalenhalle'de partililere hitap edecek.

Yurtdışındaki Türk vatandaşları ilk kez milletvekili seçimlerinde Türkiye'ye gitmek zorunda kalmadan ya da gümrük kapıları dışında yaşadıkları ülkelerde oy verebilecekler. Yurtdışında yaşayan 2 milyon 848 bin 652 seçmen oy kullanabilecek.

Almanya'da oy kullanacak seçmen sayısı tam bir milyon 408 bin 550. Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, yurtdışında oy verme işlemi 8 Mayıs'ta başlayacak, 31 Mayıs'ta sona erecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG