Erişilebilirlik

MGK’dan Suriye’de Yeni Operasyona Destek Mesajı


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Türkiye’nin güney sınırlarında yürütülen ya da yürütülecek olan harekatların, komşu ülkelerin egemenliğini hedef almadığı ancak ülkenin güvenliği açısından gerekli olduğu açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen ve 3 saat süren MGK toplantısının ardından yazılı açıklama yayınlandı. Toplantı, Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde yeni operasyon sinyali veren sözlerinin ertesinde yapıldı.

Açıklamada, “Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için halihazırda icra edilen ve edilecek olan harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyaçlarımızın gereği olduğu belirtilmiş; bu harekatların, komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlayacağının altı çizilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz" demişti.

"Ülkemize ve güvenli bölgelerimize yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır" diyen Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri, istihbarat ve emniyet güçleri hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonların başlayacağını açıklamıştı.

Türkiye, bugüne kadar Suriye topraklarında Şah Fırat Operasyonu, Fırat Kalkanı Operasyonu, İdlib Operasyonu, Zeytin Dalı Harekatı, Barış Pınarı Harekatı ve Bahar Kalkanı Harekatı adları altında altı kez operasyon düzenledi.

MGK açıklamasında ayrıca Türkiye’nin terörle mücadelede uluslararası toplumdan destek beklentisi de yeniden vurgulandı. Türkiye, terör örgütlerine karşı yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusunu veto etme tehdidinde bulunmuştu.

Açıklamada, “Mensubu olduğu uluslararası kuruluşlarda ve ittifaklardaki yükümlülüklerinin gereğini her daim müttefiklik ruhu ve hukuku ile ahdi vefa ilkesine uygun bir şekilde yerine getiren Türkiye’nin, aynı sorumluluk ve samimiyeti müttefiklerinden de beklediği vurgulanmış; bilhassa insanlığın ortak düşmanı olan terörizme destek vererek ve himaye ederek uluslararası hukuku açıkça ihlal eden ülkelere bu tutum ve davranışlarına son verme ve Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alma çağrısında bulunulmuştur” denildi.

Yunanistan’la ilişkilerde yaşanan gerilimlere de atıf yapılan MGK açıklamasında, “Uluslararası hukuku ve taraf olduğu antlaşmaları ihlal eden Yunanistan’ın Ege Denizi’nde tedricen artan kışkırtıcı eylemleri ve işbirliği anlayışı ile hareket edilmesi gereken ittifakları istismar etmeye yönelik gayretleri ele alınmış; milletimizin hak ve menfaatlerinin korunması hususundaki kararlı tutumumuzun tavizsiz bir şekilde sürdürüleceği vurgulanmıştır” ifadesi yer aldı.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresi’nde “Türkiye’ye F-16 askeri uçak satılmamalı” konuşması üzerine “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” tepkisini göstermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG