Erişilebilirlik

MGK’dan OHAL’in Devamı Yönünde Tavsiye Kararı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK), geçen yıl 21 Temmuz’da yürürlüğe konulan olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına devam edilmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Erdoğan, başkanlığındaki MGK bugün saat 13.40’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Erdoğan’ın özellikle ekonomi ve yabancı yatırımcılar bakımından OHAL’in kaldırılması yönündeki görüşlere karşı çıkması nedeniyle beklenildiği üzere Türkiye’nin OHAL koşullarında yönetilmesine devam edilmesi için MGK’dan tavsiye kararı geldi.

Bu arada MGK toplantısında alınan kararlara ilişkin yazılı bildiri kamuoyuyla paylaşıldı. Bildiride, darbe girişimi ifadesi kullanılmaksızın “demokrasi, hukuk devleti ilkesi ve özgürlükleri koruma” amacıyla OHAL’in uzatılması gerektiği ifadesi dikkat çekti. Bildiride, “FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere hükümete, olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır” denildi.

Yaklaşık 1 saat 40 dakikalık MGK toplantısı ardından aynı zamanda AKP Genel Başkanlığı’nı yürüten Erdoğan’ın başkanlığında saat 16.28’de Bakanlar Kurulu toplantısına geçildi. Sadece 30 dakikalık Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında jet hızıyla OHAL’in uzatılması için hazırlanan tezkere, Meclis’e sunuldu. Başbakanlık tezkeresinde, OHAL’in uzatılmasına ilişkin MGK’nın bugün tarihinde 504 sayılı kararıyla tavsiye verdiği yazıldı. TBMM’de ise, OHAL’in uzatılması kararı alınması için AKP’nin tek başına çoğunluğu yeterli oluyor.

OHAL’in 3 ay süreyle 6’ncı kez uygulanmasına karar verilmesiyle birlikte Türkiye, 20 Ekim 2017 tarihinden itibaren 10 Ocak 2018’e kadar OHAL altında yönetilecek. Dolayısıyla darbe girişimi gerekçesiyle hayata geçen OHAL, bu karar ile 18 ay boyunca uygulanmış olacak.

MGK tezkeresi
MGK tezkeresi

MGK: ‘IKBY’ye uçuşlara hava sahası kapatılsın’

Bu arada MGK’da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu gerçekleştirmesiyle birlikte yaşanan süreç de ele alındı. Bildiride, Kerkük’ün önemi vurgulanarak, IKBY’ye yaptırımlar bakımından bölgesel yönetim başkenti Erbil’e hava ulaşımını etkileyecek şekilde Türkiye hava sahasının kapatılması tavsiyesi dikkat çekti.

Irak konusunda bildiride, “Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrimeşru IKBY referandumu sonrasında atılan adımlar değerlendirilmiş; alınması öngörülen yeni tedbirler müzakere edilmiştir. Türk Hava Sahası’nın IKBY’ne kapatılması ve İbrahim Halil (Habur) Sınır Kapısı’nın, Merkezi Irak Yönetimi’nce devralınması sürecinin başlatılması hükûmete tavsiye edilmiştir. Bu çerçevede Merkezi Irak Yönetimi’nin tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük’te attığı adımlar değerlendirilmiş; Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır. Merkezi Irak Yönetimi’nin Kerkük’te yürüttüğü operasyonun, şehrin son dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihî derinliğine uygun şekilde tesisini de sağlamayı amaçlaması hususundaki hassasiyetimiz ve beklentimiz özellikle belirtilmiştir” denildi.

MGK’da ayrıca Suriye’nin de konuşulduğu gözlendi. Bu konuda bildiride, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının İdlib’te ‘gerginliği azaltma görev gücü’ kapsamında yürüttüğü harekât hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiştir. Suriye’de kalıcı barışı tesis etmek amacıyla, Astana Mutabakatı çerçevesinde görev yapan unsurlarımızın İdlib çatışmasızlık bölgesindeki görevini başarıyla sürdürdüğü değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Türk Hava Sahası Erbil’e resmen kapandı

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamasında, OHAL’in uzatılmasına ilişkin tezkereyi TBMM’ye göndermiş bulunduklarını ifade etti.

Bozdağ, "Türk Hava Sahası'nın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bulunduğu yerlere uçuşa kapatılması konusunda MGK’da alınan tavsiye kararı doğrultusunda Bakanlar Kurulumuz, uçuşa kapatmıştır. Bundan sonra Türk Hava Sahası’nı kullanarak hiçbir uçak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bulunduğu yerdeki havaalanlarına uçamayacak ve oradan kalkan hiçbir uçak da Türk Hava Sahası’nı kullanamayacak.” dedi.

MGK’nın Habur Sınır Kapısı’nın Irak Merkezi Hükümeti’ne devredilmesi için çalışılmasını tavsiye ettiğini anımsatan Bozdağ, “Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlıklar çalışmaları başlattılar. Tabii çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak Hükümeti’nin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye’nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır." açıklaması yaptı.

Bozdağ, ayrıca Kerkük’ün Irak Ordusu’nca kontrol altına alınması yönündeki gelişmeler içinse, “Irak Hükümeti’nin, Kerkük’e dönük attığı adım esasında geç kalan bir adımdır. Çünkü orada Irak’ın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, siyasi birliğine ve anayasasına karşı bir saldırı vardır. Bu saldırıyı defetmek üzere atılan adımı elbette önemsiyoruz” diye konuştu.

Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım’ın gerçekleştireceği Bağdat ziyaretini yapmamasında Başika Askeri Üssü’ndeki Türk askeri varlığının etken olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise, “Başbakanımızın ziyaretindeki değişiklik Başika ile ilgili değildir. Bu ertelenmiştir, iptal değildir” ifadesini kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG