Erişilebilirlik

Erdoğan’a Hakaretle Suçlanan Akpınar ve Gezen’e Yurtdışı Yasağı


Türk sineması ve tiyatrosunun yaşayan devleri olarak kabul edilen Metin Akpınar ve Müjdat Gezen, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla çıkarıldıkları nöbetçi hakimliği tarafından adli kontrol kararıyla serbest bırakılırken dosya hakkında gizlilik kararı getirildi.

İstanbul Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 3. Sulh Ceza Hakimliği, adli kontrol kararıyla Akpınar ve Gezen'i serbest bıraktı. Akpınar ve Gezen, her hafta bulundukları karakola giderek imza verecekler.

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’e yurtdışına çıkış yasağı da getirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Müjdat Gezen hakkında ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ (TCK 299), Metin Akpınar hakkında ise "Halkı T.C. Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik" (TCK 313/1) ‘Cumhurbaşkanına Hakaret ‘(TCK 299), "Halkın Bir Kesimini Aşağılama" (TCK 216/2) ve "Suçu ve Suçluyu Övme" (TCK 215) suçlarından adli işlem” yapıldığı belirtildi.

İki sanatçının bugün önce Cumhuriyet Savcısı’na ifade vermesine ardından da Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine neden olan, 21 Aralık Cuma günü Halk TV’de katıldıkları Halk Arenası programındaki sözleriydi.

Akpınar: “Kargaşadan kurtulabilmemizin tek çaresi demokrasi”

Uğur Dündar’ın sunduğu programda konuşan Metin Akpınar, “Bireylerin özgür iradesiyle geleceklerini tayin edebildikleri rejim demokrasidir. Bizim polarizasyondan, bu kargaşadan kurtulabilmemizin tek çaresi de demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşabilirsek ne ala, kavga dövüş olmaz, biz bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak her faşizmde olduğu gibi belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki adı geçen başka liderlerin yaşadığı gibi kötü sonlar yaşayabilir ama bize yazık olur, biz harap oluruz. Kim Rusya'ya döndüyse, iktidardan gitti onu da söyleyeyim. Adnan Menderes de randevu almıştı ihtilal oldu. Süleyman Demirel aynı şekilde kuzeye döndüğün de ihtilal oldu. Bakalım darısı kimin başına?” dedi.

Müjdat Gezen’in “Herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, millete ‘haddini bil’ diyor. Bak Recep Tayyip Erdoğan, sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın. Haddini bil” demesi de hükümete yakın sosyal medya hesaplarının tepkisini çekti.

Erdoğan: “Sanatçı müsveddeleri, şimdi git yargıda bedelini öde”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezen ve Akpınar’ın sözlerine Pazar günü Dış Ekonomik Kurul’un Mali Genel Kurulu’nda yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beni ipe götüreceklermiş. Bunu sanatçı görünümü altındaki müsveddeler yapıyor. Senin her yerin sanatçı olsa ne yazar. Biz bu yola farklı çıktık. Senin haddine mi? Biz şehadete inanmış insanlarız. Biz bunların bedelini rahatlıkla ödemeye hazır insanlarız. Bunlar sanatçı müsveddesi, yargıya hesabını versinler. Bunun bedelini ödeyecekler. Bu ülkenin cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın. Şimdi git yargıda bedelini öde” dedi.

Her ne kadar İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlattığı açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden sonra medya ile paylaşılsa da Başsavcılık soruşturmanın bir gün önce başlatıldığını belirtti.

Avukat Ülgen: “Herkesin konuşmasını ‘hakaret’ diye soruşturmaya kalkarsanız Türkiye'de iklim değişir”

Adliyeden çıkışında gazetecilere açıklama yapan Müjdat Gezen, "Ben konuşacaksam yeni bir suç oluşturabilir. O yüzden konuşmak istemiyorum. Hakareti yapan Cumhurbaşkanı, hakaretten yargılanan Müjdat Gezen. Adli sistem değişmiş hayırlı uğurlu olsun” derken Avukat Celal Ülgen, cumhurbaşkanına yönelik eleştirilerin soruşturma konusu yapılmasını eleştirdi.

Ülgen, “Türkiye'de çok önemli bir soruna parmak basmanın zamanı geldi de geçiyor. Türkiye'de cumhurbaşkanına hakaret suçundan suçlanan sayısız bilim insanı, sanatçı, gazeteci, yazar var. Eğer siz cumhurbaşkanını eleştiriyorsanız savcılarımız tarafından bu hakaret olarak algılanıyor ve hakkınızda soruşturma açılıyor. Bunu sorgulamamız gerekir. Yanlı, yansız bütün medyanın sorgulaması gerekir. Çünkü bu durum en çok siyasi iktidara zarar verecek. Herkesin konuşmasını hakaret diye soruşturmaya kalkarsanız Türkiye'de iklim değişir. Kış olur” dedi.

Akpınar: “Cumhurbaşkanımızı hedef göstermek gibi bir niyetim yok”

Halkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, cumhurbaşkanına hakaret, halkın bir kesimini aşağılama, suçu ve suçluyu övme fiilleriyle suçlanan Metin Akpınar, savcılık ifadesinde suçlamaları reddetti.

Akpınar, “Allah korusun bu rejimin dışına çıkılırsa güzel ülkemize yazık olur. Tarihte gördüğümüz faşist liderler Mussolini'dir, Hitler'dir. Bunların uyguladıkları ve düştükleri duruma düşülmemesi için söylediğim sözlerdir. Medyanın yorumladığı gibi Cumhurbaşkanımızı hedef göstermek gibi bir niyetim ne aklımdan ne de gönlümden geçer. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek bu cümleleri kullanmadım. Benim AK Parti'ye oy verenlerin karbonhidrat kafalı olduklarına ilişkin bir imalı konuşmam söz konusu değildir. Ben o konuşmamda da milletimizin bir bölümünün karbonhidratla beslenmeye mecbur bırakılmasına karşı çıktığım için ‘Toplumumuzun büyük bir bölümü karbonhidratla beslenmek zorunda bırakılmıştır’ diye söylemiştim” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG